árverés

Emese | Ingatlan árverés 2013.02.28

Szia!!!
Hirtelen,nagyon sok kérdésem lenne!!!
cirka 500 forintos Elmű hátralékom van + a kamatok,a végrehajtótól kaptam 1 levelet,hogy el akarják árverezni,az Én 1/8 ad részemet,amin anyukámnak,haszonélvezeti joga van!
+tehetik!Főleg,hogy egy ikerházról van szó,s 1 helyrajzi számon vagyunk,s a szomszéd is tulajdonos!
Ezt megtehetik???
egyszer már letiltatta a fizetésem 33 %át,de azóta a munkaviszonyom megszűnt!!!Részletekben fizetném Én,csak nem annyit,amennyit Ő mond!Voltak kinn,s akkor azt mondta,hogy legalább 100 000 vel kéne azt fizetnem,ez teljességgel
lehetetlen!!!
Mit csináljak??
Előre is köszönettel: Emese

 

Veraweb | 2013.02.28

 

Szia Emese!

Az 1/8-ad tulajdoni hányad árverezhető (más kérdés, hogy van-e valaki, aki hajlandó ilyen feltételekkel ingatlant vásárolni) az alábbi esetben:

A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítése iránt akkor intézkedhet, ha a követelés viszonylag rövidebb időn belüli behajtása másképpen nem lehetséges, és a végrehajtási jog bejegyzéséről szóló határozatnak a végrehajtó részére történt kézbesítésétől számított 45 nap eltelt.
Ha előre látható, hogy a követelés a munkabérre, a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtással viszonylag rövidebb időn belül nem behajtható, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. Ingatlant csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.

Mióta áll fenn a tarozás? 500 Ft + kamatok + végrehajtónak járó költségek? Ilyen összegű tartozásra véleményem szerint a 100.000 Ft-os havi részletfizetés nagyon irreális.
Tanácsolom, keresd fel az ELMÜT-t, érdeklődj a pontos követelés összegét illetően, és VELÜK próbálj részletfizetésben megegyezni.

Üdv
Veraweb

 

 

Jasmine (2013.01.22)

Kedves Veraweb!

Ha valakinek elviszik a ingatlanát akkor lenullázódik a tartozása? Még ha a tartozás több is mint az ingatlan értéke?
Édesanyám lakását elvitte a bank szeptemberben közel 13 milliós tartozása volt.A lakást 7 millió Ft értékben vette meg a bank az állt a hivatalos papírjain.
A múlt héten kapott a végrehajtótól 7 különböző levelet az elmaradásairól.Közös költség,lakáshitel stb.. és mindegyik levél végén az állt,hogy az összeg behajthatatlan és lezárták az ügyet a befizetendő összeg 0Ft.
Akkor minden lenulláztak neki?Lehetséges?
Vagy hogy van ez?
Előre is köszönöm ha tudna segíteni!
További szép napot kívánok!
Jasmine

 

Veraweb (2013.01.22)

Kedves Jasmine!

Általában az az eljárás, hogy amenyiben az értékesítési ár nem fedezte a tartozásokat, akkor a megmaradt tartozást még ki kell egyenlíteni.
Ha a tartozás jelenleg behajthatatlan, akkor a végrehajtó általában szünetelteti az eljárást. Amint lesz letiltható munkabér, vagy bármilyen foglalható "vagyon", akkor az elárás folytatódik.
Hangsúlyozom, ez az álatános eljárás, kivételek akadhatnak.
Javaslom, mindenképpen egyeztessenek mind a végrehajtóval, mind végrehajtást kérővel, nehogy az esetleges félreértés miatt probléma legyen.
Ha megtörtént az egyeztetés, és eszébe jutok, szívesen venném ha megosztaná velem (tudja, jó pap is csak holtig tanul) a történet végét.
További kérdés esetén ne habozzon keresni!


Szép estét Önnek is!

Üdvözlettel: Veraweb


 

Jasmine (2013.01.23)

Köszönöm kedvességét és gyors válaszát!
Megkérdezzük a végrehajtót és ha tudok már valami biztosat akkor írni fogok és beszámolok róla. :)

Minden jót kívánok addig is!

Jasmine

 

Veraweb (2013.01.23)

Köszönöm szépen!

Reméljük a legjobbakat)

Üdv:
Veraweb

 

Erzsébet (2013.01.12)

Tisztelet Veraweb!
Ha elárverezik az autómat egy tartozás miatt, és a vételár nem elég a tartozásra, akkor mi történik?

Veraweb (2013.01.12)

Tisztelt Erzsébet!
Ebben az esetben tovább folytatódik a végrehajtási eljárás.

 

Ágnes (2013.01.10)

Tisztelt Veraweb!
Már nagyon sok féle dolgot hallottam arról, hogy az autómat végrehajtás esetén a végrehajtó nagyon kevés összegért fogja eladni.
Tudan eről nekem információt adni?

Veraweb (2013.01.10)

Tiszelt Ágnes! Gépjármű árverés esetén a végrehajtó az autó becsértékének 25 %-ig szállíthatja le a vételárat. Tehát ha egy autó becsértéke pl. 1.000.000 Ft, akkor (ha nem érkezik magasabb ajánlat) 250.000 Ft lehet a legkisebb vételár.

 

Ágnes (2013.01.10)

...és ezt a becsértéket ki állapítja meg? Én tudok erről az értékről?

Veraweb (2013.01.10)

Az autó becsértékét a végrehajtó állapítja meg, mely összeg a foglalási jegyzőkönyvben szokott szerepelni. Ha a jegyzőkönyvben nincs feltüntetve, akkor általában rögzíti a végrehajtó, hogy későbbi időpontban kerül megállapításra.

 

Gábor (2013.01.10)

Tisztelt Veraweb.
A ház amiben élünk 50%-ban az enyém 50%-ban a testvéremé.Neki sok tartozása van amit nem tud fizetni ezért ,mivel más tulajdona nincs a házat akarják majd elárverezni ha arra kerül a sor.A testvérem nekem is tartozik és azt mondta,hogy bármibe belemegy csak a házat ne vigyék el.Milyen lehetőségek vannak ?Pl.a tartozásáért lemond részemre a ház 50%-ról?Vagy bármi egyéb?
Köszönettel:Gábor

Veraweb (2013.01.10)

Tisztelt Gábor!

Sajnos nincsenek jó híreim. Ha a testvére nem tud megállapodni a végrehajtást kérővel, illetve a végrehajtóval, akkor valóban árverés lesz a vége. Amennyiben a végrehajtási jog már bejegyzésre került az ingatlan rá eső részére, akkor már nincs lehetőség a "lemondásra". Javaslom, próbájon a testvére részletfizetési megállapodást kötni. Árverés esetén a végrehajtó határozza meg az ingatlan becsértékét. A vételárat a becsérték feléig (ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, és lakóhelye jelenleg és ezt megelőző hat hónapon belül is ez volt, 70 %-ig - lehet csökkenteni. Azonban, egy Önök által meghatározott vevőnek is eladható az ingatlan. Tehát, ha van a családban, vagy az ismerettségi körben valaki, aki hajlandó lenne ilyen formán segíteni önöknek, akkor nem kerül idegen kézbe az árverezett rész.

Ha segíthetek még valamiben, keressen bátran!

 

zsolt (2013.01.05)

Ha árverésen vásárolnék autót, akkor megkapom a törzskönyvet? A hitelt ugye nem "száll rám" ?

Veraweb (2013.01.05)

Kedves zsolt!

Az árverési jegyzőkönyvet meg kell küldeni a hitelintézet részére (a végrehajtó meg tudja mondani, melyik banknak van opciós joga az autón). Érdemes előtte egyeztetni a bankkal, hogy milyen papírokra van szükség a jegyzőkönyvön kívül. Ha minden dokumentumot rendben talál a bank, kiadják a törzskönyvet és az opciós jog törléséről szóló nyilatkozatot. Az autón lévő hitel "nem száll Önre". Azt a bank továbbra is a kötelezettől (szerződött ügyféltől) követeli.