kezes

Tündi (2013.02.01)

Üdv! Örülök hogy van ilyen oldal ahol bátran fel lehet tenni ezeket a kérdéseket, és nem mellékes hogy meg is kapjuk rá a válaszokat.
A napokban engem is megkeresett a végrehajtó. 2006-ban elmentem kezesnek egy lakáshitelnél, amit az illető nem fizetett. Rajtam akarnak behajtani 7300000 ft-ot. Inkasszózták a számlámat, amit aztán feloldtak, mert bementem részletfizetést kérni, amit meg is kaptam, havi 16000ft-ot kell fizetnem. A kérdésem a következő . Én albérletben lakom a kislányommal akit egyedül nevelek. Sehol nem vagyok nyilvántartva ezen a címen. A végrehajtó így is megtalálhat, vagy csak az állandó bejelentett lakcímemre megy ki ha mondjuk ingóságokat akarna lefoglalni? Félek hogy azt a keveset is elvinné amink van. A lakás amire a hitel fel lett véve, árverezésre fog kerülni. Gondolom fillérekért. A felvevő inkább elment külföldre, ahol százezreket keres havonta, én meg keresek havi 52 ezer ft-ot. A felvevőt miért nem kerítik elő és tőle tiltják le a pénzt? Igazságos ez így? Tessék már engem felokosítani hogy hogyan mennek ezek a dolgok. Köszönöm.

 

Veraweb (2013.02.02)

Kedves Tündi!

A végrehajtó az albérletében is megtalálhatja. Mivel azonban részletfizetésben sikerült megállapodnia, nem gondolnám, hogy erre sor kerülne. Elméletileg a részletfizetés kapcsán szünetel az eljárás.

A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítése iránt akkor intézkedhet, ha a követelés viszonylag rövidebb időn belüli behajtása másképpen nem lehetséges.
Az árverés során a kikiáltási ár lakóingatlan esetén a becsérték 70%-nak megfelelő összegig szállítható le, tehát „fillérekért” nem vásárolható meg. A végrehajtó határozza meg a becsértéket, megkülönböztetve, hogy mennyit ér lakottan, illetve mennyit ér beköltözhetően. Beköltözhetően mindig magasabb a becsérték.

Említette, hogy az a személy, akinek kezességet vállalt, külföldön tartózkodik (nem mellesleg neki a NAV felé bejelentési kötelezettsége van), ettől még az ő ingatlana árverezhető.

A kezes ugyan úgy felel a felvett hitelért, mint aki a hitelt felvette.
Későbbiekben kezdeményezhet ellene végrehajtási eljárást. Tudom, hogy ez nem vígasztalja, sajnálom, hogy nem tudok jobb "hírekkel" szolgálni.

Üdvözlettel:
Veraweb

 

Ági (2013.01.05)

Ha kezességet vállaltam, és nem fizetik a hitelt, akkor nálami is megjelenhet a végrehajtó?
Váaszát előre is köszönöm!

Veraweb (2013.01.05)

Kedves Ági!
Sajnos, amennyiben a szerződött fél nem fizet, akkor a kezes is kap felszólítást a tartozás rendezésére. Ha nem rendezi, akkor előbb-utóbb "megjelenhet a végrehajtó" a kezesnél is.
 

 

Kata (2013.01.05)

Tisztelt Veraweb.

Talán ne idevaló a kérédem, de talán tud rá választ adni.
Kezes vagyok, de megromlott a viszonyom azzal az emberrel, akinek segítettem. Lemondható ez a kezesség?

Veraweb (2013.01.05)

Kedves Kata!

A hitelügyletből való kilépésre nem sok lehetőség van. Egy dolgot azonban meg lehet megpróbálni. Egyeztessen a korábbi "barátjával", hogy keressen valakit, aki vállalná a kezességet Ön helyett. Persze az új kezesnek is meg kell felelni azoknak a feltételeknek, melyeknek Ön is megfelelt a hitel elbírálása során. Érdemes a pénzintézettel is felvenni a kapcsolatot, hogy miképpen lehet új kezest bevonni ahhoz, hogy Önt kiengedjék a szerződésből.