külföldi végrehajtás

behajtas

idegen2 | 2014.01.03

Tisztelt veraweb.en nekem volt egy cegem otthol magyarorszagon.Kis ceg volt megyegetet lassacskan es meg a valsag elott ugy dontottem hogy felveszek ra hitelt amibol hatha megjobban feltudnam lenditeni.Igy is volt megkaptam a hitelt viszont volt egy tarsam a cegben es o lelepett a penzel.Mivel en voltam a tulajdonos igy en nekem kellett alairni hogy kezesseget vallalok igy a hitel a nyakamon maradt.A valsag utan sajnos nem ment a vallalkozas igy becsodolt a bank felszamoltatta a ceget de mivel csak egy pici vagyona volt a cegnek azt lefoglaltak de az nem volt eleg a tartozas kiegyenlitesere.Ezutan tolem kezdtek kovetelni a penzt de mivel ezen az egeszen mindent elbuktam velem nem tudtak mitcsinalni addig amig nem talaltam munkat,akkor elkezdtek vonni a fizetesembol.Igy elkeseredve elhagytam az orszagot es most egy unios orszagban melozom.Neha fizetgetek vissza belole de sajnos soha nem fogom tudni kifizetni a kamatok miatt.Az a kerdesem lenne hogy letudjak fogni az itteni fizetesembol??Mar neztem forumokat es lattam olyat hogy 2010-ota van olyan lehetoseg hogy van valami forma nyomtatvany amit kozjegyzo segit kitolteni es ezzel eltudjak inditani a kovetelesi eljarast barmilyen unios orszagban az ados ellen.Tudsz errol esetleg valamit???

 

Re:behajtas

Veraweb | 2014.01.03

Kedves idegen2!

Valóban létezik európai fizetési meghagyás, amivel per nélkül is utolérhető az adós külföldi tartózkodás esetén.
Ezt az eljárás a hitelező valóban a közjegyzőnél kezdeményezi, és a közjegyző segít is. Megvizsgálja a kérelmet (30 napon belül), és ha mindent rendben talál, kézbesíti az adós részére a fizetési meghagyást.
Ha az adós nem vitatja a követelést, és szabályszerű volt a kézbesítés, akkor végrehajthatóvá nyilvánítja, és ez minden tagállamban végrehajtható.

Üdv
-Veraweb-

 

behajtas2

idegen2 | 2014.01.03

Koszonom a valaszt!! Meg egy olyan kerdesem lenne hogy ha ez megtortenik akkor ugyan ugy a munkahelyet keresik meg vagy a bankkal veszik fel a kapcsolatot es hogy mennyi gyakori ez az eset hogy kulfoldon is ervenyesitik a behajtast??

Re:behajtas2

Veraweb | 2014.01.03

Szívesen!

Ha van belföldön lefoglalható vagyontárgya, például egy ingatlana vagy egy magyar banknál vezetett bankszámlája, akkor elsősorban ezeket foglalja le a végrehajtó.

Amennyiben ezek nincsenek, úgy akkor külföldön is (Dániát kivéve) munkabérletiltás, bankszámla, igó-, ingatlan vagyon foglalás...stb.

 

behajtas3

idegen2 | 2014.01.03

Az utolso kerdesem az lenne hogy szabalyszeru kezbesitesen mit lehet erteni??

 

Re:behajtas3

Veraweb | 2014.01.03

A kézbesítés akkor szabályszerű, ha annak megtörténtét a jogszabályban jogosultként megjelölt személy aláírásával ellátott tértivevény, illetve jegyzőkönyv vagy határozatpéldány igazolja. A kézbesítés akkor is szabályszerű, ha az arra jogosult a jegyzőkönyv vagy határozatpéldány aláírását megtagadja és a szabálysértési hatóság, bíróság ennek tényét az iratra feljegyzi.

Az iratot a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot a postai szolgáltató értesítése ellenére nem vette át. Az iratot kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta.

 

behajtas4

idegen2 | 2014.01.03

Nagyon koszonom a segitseget!!Nagyon hasznosak voltak a tanacsok!!

 

Re:behajtas4

Veraweb | 2014.01.03

Nagyon szívesen!
Amennyiben megírja, melyik tagállamról van szó, megpróbálok utánanézni végrehajtási eljárásokról, és az azokkal foglalkozó hatóságokról (bíróságok, tartozásbeszedő ügynökségek, végrehajtók).

 

behajtas5

idegen2 | 2014.01.03

Kedves Veraweb.Bocsanat hogy ennyit kerdezek.Akkor a lenyege az egesznek hogy itt kulfoldon is letudjak fogni a fizetesembol es letudjak foglalni minden ingo es ingatlant ami a nevemen van?

 

Re:behajtas5

Veraweb | 2014.01.03

Elvileg igen.

behajtas6

idegen2 | 2014.01.03

Angliarol lenne szo!!Koszonom segitokeszseget!!

Re:behajtas6

Veraweb | 2014.01.03

Angliában lefoglalható:
-bankszámala
-ingó- és ingatlan vagyon
-nyilvántartott szállítóeszköz
-munkabér

Ami foglalás alól mentes:
-azok a tárgyak, amihez az adósnak szüksége van a munkájához
-alapvető háztartási cikkek (ruha, ágynemű)
- végrehajtó által egy másik felhatalmazás alapján már lefoglalt cikket
-bérelt dolgok

Tehát végül is, szinte ugyan úgy működik az eljárás, mint Magyarországon.

Angliában "többféle" végrehajtó van, mint Magyarországon.

 

behajtas7

idegen2 | 2014.01.03

Akkor a legokosabb lepes az hogy ha megallapodok a behajtoceggel egy bizonyos osszegben es azt fizetem nekik?

Re:behajtas7

Veraweb | 2014.01.03

Véleményem szerint igen. Megpróbálhat kamatmentes részletfizetést kérni. Ha ez nem megy, akkor egy "sima" részletfizetésben esetleg meg tudnak állapodni.

behajtas8

idegen2 | 2014.01.03

Amugy otthol nincs semmi nyoma hogy hol lakom kiveve,hogy lemondtam az otthonu TB-met es az oepnel meg kellett adnom az itteni cimemet.Meg tudnak talalni ebben az esetben?

Re:behajtas8

Veraweb | 2014.01.03

Igen. A végrehajtónak számos eszköz áll a rendelkezésre ahhoz, hogy lekérdezze a hivatalos szerveken keresztül az adóst.

behajtas9

idegen2 | 2014.01.03

Tenyleg koszonom a segitseget.Azok alapjan amit megtudtam.Elhataroztam hogy megkeresem a behajtot es megpronalok veluk megegyezni.Megegyszer nagyon koszonom a segitseget!!

Re:behajtas9

Veraweb | 2014.01.03

Nagyon szívesen!