felszámolás

Ádám (2012.01.29)

Tisztelt Veraweb!
Van egy cégünk (KFT) és havi kb.: 60eFt be kerül de nem tudjuk fizetni és a cég nem keres pénzt csak az adóság gyűlik(a havi fizetni való, már 3 havi adósság gyűlt össze).
Hogy lehetne megszüntetni a céget? Persze ha kell az adóságot kifizetjük valahogy, csak tűnjön a nevünkről a cég!
Mondták hogy agyuk el akár 1FT-ér is de így sem kell senkinek!
És ha csődeljárás lenne akkor mit kell tenni, vagy akkor rá szál az adóság akinek a nevén van a cég (ráterhelik a házra az adóságot)?

Veraweb (2013.01.29)

Tisztelt Ádám!

Csődeljárást lehet kezdeményezni, ebben az esetben 60-120 nap a moratórium (60-120 napig fizetésmentesség, pl ha ha van a cég nevén hitel, és nem tudják fizetni, akkor 60- 120 napig nem követelhető, nem mondható fel a szerződés).
Az eljárás célja, hogy a fennálló követelések megfizetésére fizetési haladékban történő adós és hitelezők közötti megegyezés szülessen.
A cég vezetőjének kell benyújtani a kérelmet a bíróság felé. Csatolni kell - Kft. esetén- a taggyűlés hozzájárulását, adószámot és három hónapnál nem régebbi mérleget, ha van hitelező, akkor azok névsorát, a hitelek összegével és lejáratának időpontjával, illetve a közzétételi költségtérítés befizetését igazoló okirat.
A hitelezői egyetértés megszerzése érdekében tárgyalást kell majd tartani a hitelezőkkel, és erről jegyzőkönyvet kell készíteni, és szintén be kell nyújtani a bíróságra. A bíróság a bejelentést követően dönt arról, hogy a csődeljárást megszünteti vagy a fizetési haladékot engedélyez a végzésben.
Ha a tárgyalás sikeres, a bíróság kijelöli majd a vagyonfelügyelőt, aki a továbbiakban „segít”.
A Kft. tagját (tulajdonosát) ill. ügyvezetőjét személyes felelősség nem terheli.
A jog néha áttöri a korlátozott felelősséget, ha például a tag szándékosan visszaélt korlátozott felelősségével vagy bűncselekményt követett el.

 

Cégvezető (2013.01.05)

Tisztelt Hölgyem!

A cégem felszámolás alá került. Mivel a cég nevén hitel van, a bankomnál érdeklődtrem a hitelt ilkletően. Válaszként elutasítást kaptam, arra hivatkozva, hogy hiába vagyok ügyvezető, nem adhatnak felvilágosítást. Számomra ez negyon meglepő volt. Érdekel az Ön véleménye az ügyről, jogos a bank elutasítása?

Köszönettel várom válaszát.

Veraweb (2013.01.05)

Tisztelt Cégvezető!

Amennyiben már közzétették a felszámolási eljárást, akkor a pénzintézet valóban nem adhat inormációt az Ön részére, mert már nem Ön jegyzi a céget, az Ön jogkörei megszűntek. Ettől kezdve felszámolóbiztos részére adhat csak információt a bank. Ha a felszámoló hajlandó egy maghatalmazást adni Önnek, és ezt erdetiben megküldi a hitelintézetnek, akkor nincs akadálya az "infóáradatnak".