örökség, örökös

Balázs | 2013.04.14

Tisztelt Veraweb!
Kérem segítsen!
Meghalt édesapám, több adósságot hagyott rám és édesanyámra, mint a vagyon (hitelkártya adósság és ingatlanra felvett hitel) ! Én mindent visszautasítok és ezt a részét értem is, jelzem nincs a nevemen semmi, nem állok kapcsolatban egy pénzintézettel sem, nem vagyok se adós társ, se kezes. A bajom az, hogy anyukám kezes mindenben, szóval hiába utasít vissza mindent, akkor is ki kell fizetni a hiteleket. Van egy nagy hitel, amire az ingatlan a fedezet. Azzal nem is lenne baj, mert kb annyit ér az ingatlan, mint a hitel. Itt a hitelkártya hitelekkel van a nagy baj, mert az apukám a keresetére kapta, nincs fedezete. Az ingatlanon kívül csak egy autónk van, amin nincs hitel és apukám nevén volt. Ha hagyatékin mindent anyu kap, a kocsit is, akkor megtehetjük e azt, hogy mielőtt a bank lecsapna rá, "megveszem" tőle? Megírjuk az adásvételi szerződést is......... Sokan azt mondják, hogy ez vagyonkimentésnek számít, mert tudjuk előre, hogy nem fogjuk tudni fizetni a kártya adósságokat! Jelzem a kártyatartozás kb. 5 millió Ft és 6 különböző banknál van, az autó tényleges értéke kb. 1 millió Ft.
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Balázs

 

Veraweb | 2013.04.14

Tisztelt Balázs!

Ha Ön megvásárolná az autót, valóban vagyonkimentésnek számítana, ami komoly büntetőeljárást von maga után.

Tanácsolom, vegyék fel a hitelintézettel a kapcsolatot, ahol az édesanyja kezességet vállat és próbáljanak megegyezni akár egy vállalható részletfizetés formájában.

Biztosítás nincs a hiteleken?
A hitelkártyán is kezes az anyukája?

Üdvözlettel:
-Veraweb-

 

nyuszi (2013.01.27)

Férjem nevén van tartozás.Ha meghalok,akkor a vagyonom a gyermekeinkre száll automatikusan vagy a férjemre?Akkor le is foglalják a tartozás nevében?

Veraweb (2013.01.27)

Tisztelt nyuszi!

Amennyiben nincs végrendeletet, vagy az elhunyt nem minden vagyonára végrendelkezett, az öröklés a törvény szerint alakul. Ebben az esetben elsősorban az örökhagyó gyermekei örökölnek egyenlő arányban.
A házastársat haszonélvezeti jog illeti meg mindarra a vagyonra, amelyet egyébként nem ő örököl (özvegyi jog).

Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan vagyont lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy a vagyon nincs az adós tulajdonában.

Tehát, a gyermekei lesznek az örökösök, és Ön nincs benne a hitelügyletben (adóstárs, kezes...), akkor a vagyon nem foglalható.

 

nyuszi (2013.01.28)

A kérdésem az lett volna,ha én halok meg ahamarabb a vagyonom a gyermekeimre száll,a férjem haszonélvező lesz,de ha van neki végrehajtás alatt lévő tartozása akkor se vehetik el tőle a tőlem örökölt vagyont,mert az a gyermekeim tulajdona lesz halálomtól kezdve?

Veraweb (2013.01.28)

Jól gondolja, nem vonható végrehajtást alá, mert a gyermeki öröklik, tehát nem lesz a férje tulajdonában.

Üdvözlettel:
Veraweb

 

xy (2013.01.27)

Üdvözlöm!
Első házasságomban vettem fel hitelt az akkori férjemmel.Adóstárs vagyok.Nem tudtuk fizetni amikor elváltunk.14 millió forint+járulékai.Az ingatlan már 2 milliót se ér.A maradék összeget sose fogjuk tudni kiegyenlíteni mert a fizetésünk 33%a a kamatra sem elég.Mostani házasságomból született gyermekem.Ha nincs a nevemen ingóság ingatlan és vagyon,akkor ha meghalok tőle fogják vonni a tartozásomat,vagy ha nem örököl semmit akkor nem kell fizetnie a hitelt amit én vettem fel?

Veraweb (2013.01.27)

Tisztelt xy!


Remélem, sikerül megnyugtatnom a válaszommal:
Az adósság ugyan örökölhető, de létezik egy örökség visszautasításáról szóló nyilatkozat.
Érdemes tudni, hogy ha visszautasítása kerül az örökség, akkor a teljes örökségről való lemondásról van szó, tehát nem lehet „válogatni”, hogy az ingó- és ingatlan vagyont kérem, de az adósságról lemondok.
Az Ön esetében, ha nem lesz örökölhető ingó- és ingatlan vagyon, akkor -a jelen törvények szerint- a gyermeke lemondhat az "örökségről.

A Veraweb-en a "hasznos" fülre kattintva, az iratminták menüpontban megtekintheti, hogy néz ki az örökséget visszautasító nyilatkozat.

Üdvözlettel
Veraweb

 

xy (2013.01.27)

Köszönöm:)

Veraweb (2013.01.27)

Szívesen!