egyéb

végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

gábor | 2014.01.19

Elmondanám jelenlegi állását az ügyemnek::van 2 hitelkártya tartozásom, a feleségemnek meg egy..már kb 14 honapja......értesitést kaptunk, a végrehajtotól,.hogy elindult a vágrehajtási folyamat ügyünkben, és tiltva lesznek a fizetések,stb.stb.mivel a feleségemnek nincs munkája,illetve én rokkantnyugdijassá váltam,(emiatt nem tudtuk fizetni a h.kártyák részleteit,)jelenleg az én nyigdijambol ill ,családi potlékbol probálunk megélni ami 40 000 + 12000 ft összesen,hitekártyánk összegét nagyobb részben egy pereskedésre költöttük, amit meg is nyertünk,ez is végrehajtás alatt áll jelenleg de eddig nem kaptunksemmit mert nem vették meg az árverezett házat,a tartozásunk nekem kb 1 millió ft,a feleségemé kb 700 ezer, amit meg kellene kapnunk,az 6 millió ft.Afeleségemnek van még egy háza amiben élünk, 50%-ban az övé,az is haszonélvezeti joggal terhelve.Úgy tudom kérhetek én is és feleségem is felfüggesztést a végrehajtásra ami ellenünk folyik,mivel én rokkant vagyok,ill.lettem ill.a gyermekem asztmával küzd 3 éve tartosan beteg de tavaly az uj törvények miatt már nem minösül tartosan beteg-nek,pedig állapota folyamatosan romlik.amröl pappirok is vannak.az lenne a kérdésem,hogy mi ennek a beadványnak a folyamata kinél kell ezt benyujtani, ill.van-e rá illeték?a form,nyomtatványt itt megtaláltam,és van-e arra esély hogy felfüggesztést megkapjuk, tekintettel arra,hogy rokkant vagyok,,a gyermekem """tartosan beteg""""és esetlegesen megkapjuk a 6 millió ft a felfüggesztés idelye alatt, annál is nkább mert az adósnak van egy adóstársa mellyel egyetemlegesen tartoznak és akit most probáluk beadni szintén végrehajtás alá csak a beadáshoz szükséges illeték egy kis része még hiányzik,,válaszát elöre is megköszönve, maradok tisztelettel gábor.

Re:végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

Veraweb | 2014.01.19

Kedves Gábor

A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal. 
A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát. 
A bíróság a végrehajtás felfüggesztése tárgyában 15 napon belül dönt és a felfüggesztést azonnal közli a végrehajtóval.
A felfüggesztést elrendelő határozat elleni jogorvoslatnak a felfüggesztésre nézve nincs halasztó hatálya.

Hogy jelenleg ez a folyamat illetékköteles-e, sajnos nem tudom megmondani. A végrehajtás elrendelő bíróságon tud erről érdeklődi.

Üdv
-Veraweb-

Re:Re:végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

gábor | 2014.01.19

köszönöm válaszát, még annyit kérdeznék,hogy hová kell benyujtani a kérelmet a biroság vagy a végrehajtó felé????

Re:Re:Re:végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

Veraweb | 2014.01.19

Én úgy gondolom, hogy az eljárást elrendelő bíróságnak kell címezni, de a végrehajtónak kell átadni, és ő továbbítja a bíróság felé. 
Természetesen megteheti, hogy Ön postázza közvetlenül a bíróságra. A beadványban ne felejtse el feltüntetni a végrehajtói ügyszámot :-)

Üdv
-Veraweb-

Re:Re:Re:Re:végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

gábor | 2014.01.20

utolso kérdésem az lenne az ügyemmel kapcsolatban,hogy ha mégis illetékköteles a beadványom utolag is lehet-e fietni vagy csak a kérelem benyujtásával eggyütt???

Re:Re:Re:Re:Re:végrehajtás felfüggesztési iránti kérelem

Veraweb | 2014.01.20

Amennyiben illetékköteles, akkor azt a beadvány benyújtásakor kell leróni.

Üdv
-Veraweb-

 
 
 
 
 
 
 

Üdvözlöm!

Feri89 | 2014.01.16

Ha a hitel terhelt autómat el lopják, a hitel marad ugyan úgy rajta, vagy van valamiféle lopás biztosítás? Ami mondjuk azt vonná maga után, hogy megfeleződne, vagy megszűnne a hitel?

Re:Üdvözlöm!

Veraweb | 2014.01.16

Kedves Feri89!

A hitel ettől függetlenül megmarad, hiszen a bank nem az autót adta Önnek, hanem a pénzt ahhoz, hogy meg tudja vásárolni az autót.
Amennyiben van biztosítása, fel kell venni a biztosítóval és a bankkal is a kapcsolatot, ezen kívül rendőrségi feljelentés szükséges.
A papírokat meg kell küldeni a pénzintézet felé is. 
Ha a biztosító kifizeti egy részét a banknak, és az nem fedezi a tartozást, akkor a különbözetet Önnek kell kifizetnie. Valamint amíg a biztosító nem fizet, abban az időszakban is fizetni kell a havi törlesztést.

Üdv
-Veraweb-

 
 
 
 

bkv-s tartozás

Nándi | 2013.12.19

Kedves veraweb!

Azért fordulok önhöz, mert akadt egy kis problémám a bkv-val:) Egy éve szeptemberben az történt, hogy nekem nem volt bérletem és ezért jól meg is büntettek az 1-es villamoson. Voltak közteresek is, úgyhogy felvették a jegyzőkönyvet. Nem fizettem be, és ma kaptam egy ajánlott levelet 32 500 ft fizetési felszólítással. Az érdekelne, milyen módon kerülhetem ezt el? Diák vagyok, a nevemen egy fitying érték sincsen, meg túl sok pénzem sem, de gondolom végső esetben a bankszámlámra ráterhelhetik. Nem évült el? Vagy mikor fog? Fenyegetőznek behajtóval, bírósággal, mindennel. Most 15 napom van fizetni. Bármilyen tanácsát, meglátását, előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel,
Nándi

 

Veraweb | 2013.12.20

Kedves Nándi!

Nincsenek jó híreim az Ön számára. 
Amennyiben nem fizeti be a megadott határidőn belül a követelt összeget, akkor bizony előbb-utóbb kiadnak Ön ellen egy fizetési meghagyást. Amikor ez jogerőre emelkedik, végrehajtóhoz kerül az ügy. A tartozás idő közben a kamatok miatt egyre dagad, plusz rákerül a végrehajtónak járó díj, költség. Így az említett 32.500 Ft követelés a háromszorosára nő.

Elévülni nem fog, hiszen az elévülési idő 5 év, de ezt az időt mindig megszakítja egy behajtási cselekmény (pl egy felszólító levél), és újra indul az 5 év.

Üdv
-Veraweb-

Re:Re:bkv-s tartozás

Nándi | 2013.12.21

Értem, köszönöm szépen!

Veraweb | 2013.12.21

Szívesen)

végrehajtás

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

3 évvel ezelőtt felvettem egy hitelt nem saját részre, hanem egy idős házaspárnak. A hitel egyedüli adósa én vagyok de a házaspár adta a jelzáloghitelt a saját lakását. A hitel 11 millió forint 20 év futamidő. Az utóbbi időben fizetési nehézségei támadtak az öregeknek. Kérdésem az, hogy van egy autó és egy belvárosi 3 szobás lakás a nevemen. Azt hallottam, hogy az az eljárás, hogy amikor a bank felmondja a szerződést akkor eladja egy behajtó cégnek a 11 milliós tartozásomat kb 7 millió forintért. A behajtó cég azonnal rárak 10% ot így 12 milliót követel rajtam. Azzal kezdi, hogy az autómat kivonatja a forgalomból és az összes bankszámlámat inkasszózza valamint az összes ingatlanomat elkezdi árulni és amelyiket először sikerül értékesítenie abból elégíti ki a tartozást és nem foglalkozik azzal, hogy van egy jelzálogfedezet. Kérdésem, hogy mi fog történni ha nem fizet a valódi adós aki elköltötte a pénzt.

Kedves Érdeklődő!

A bankok csak a legvégső esetben adják el a követelést, akkor, ha már semmi esélyét nem látják annak, hogy megtérül a tartozás. Viszont ekkor sem egyesével, tehát szó sincs arról, hogy egy 11 milliós tartozást eladnának 7 millió forintért.

Ha nincs fizetve a kölcsön, akkor előbb-utóbb felmondásra kerül a szerződés. Ilyenkor egy összegben válik esedékessé a hitel hátralévő része. Ha ekkor sem tud megegyezni a bank és az adós, akkor fizetési meghagyást bocsájtanak ki ellene. Amint ez jogerőre emelkedik, akkor kerül bírósági végrehajtóhoz a követelés, aki felkeresi Önt ingó- és ingatlan vagyon lefoglalása céljából. 
A rossz hírem az, hogy a „valódi adós” az Ön, hiszen ha jól értem, Ön vette fel a hitelt. Akiknek felvette, nem vállaltak kezességet?

A végrehajtási eljárás menetét a Veraweb-en megtalálja,így azt most nem részletezném: https://veraweb5.webnode.hu/products/a-vegrehajtasi-eljaras-menete-roviden/ 

Ha segíthetek még valamiben, keressen bátran.

Kérésem, hogy amennyiben még nem tette meg, a https://veraweb5.webnode.hu/kerdezzen/ 
linken jelezze nekem, milyen módon talált rá a weboldalra :-)

Üdvözlettel:
-Veraweb-

 

Hitel és telefonszámla hitel

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

TIsztelt Cím!

A gyakorikerdesen kaptam meg az elérhetőségét. Problémáim a következők:

1, A vodafonnál vásároltunk egyik ismerősömmel kéz alól egy már nem forgalmazott előfizetést. Az én nevemen volt, mert nekem nem kellett kauciót fizetnem. Az ismerősöm jókora számlát generált amit nem fizetett ki. Ennek már körülberül 7-8 éve. Azóta a vodafon átadta valami behajtócégnek az ügyemet akik rendre írnak nekem (nem tértivevényes) levelet, hogy rendezzem a tartozásom.

Kérdésem a következő: mit tudnak velem csinálni, ha nem tudom a pénzt befizetni se egybe, se részleteibe? Saját ingatlanom, autóm nincsen. Tanár vagyok, abból a bérből élek. Mi történhet velem és mit célszerű tennem? Olvastam valami elévülést is, ha nem keresnek. Nem tértivevényes levelet kaptam, ilyennel lehet érvelni?

2, Vannak hiteleim, amit más, kedvező hitellel szeretnék kiváltani. 2 személyi kölcsön 2 folyószámla hitel és egy hitelkártya. Az összes havi törlesztőrészlet olyan 40 ezer forint plusz a diákhitelem ami 9 ezer.A hitelkártyát és a 2 folyószámla-hitelt csak fizetem, de sose lenne vége, mert csak a kamatait tudom fizetni. Bementem a bankomhoz (erste bank) hogy szeretnék 5 évre felvenni 900000 Ft személyi kölcsönt a hiteleim kiváltására. Meg is kaptam volna, csak pár napon múlott. Ép előtte voltam fizetés nélküli szabadságon, és a kimutatásokon csak a fizetésem fele szerepelt ebből kifolyólag. Így a hitelkérelmemet fel se rögzítették, mondván, hogy úgy is elutasítanak.

Nem értem, hogy miért jó as banknak, ha az ügyfél nem fogja tudni fizetni a hiteleit. Miért nem érdeke a banknak?

MI történne ha nem fizetném a hiteleimet? A megélhetésemet fenyegeti ez a sok hitel. A fizetésem felét teszik ki úgy, hogy nem lesz vége. Mi történne ha nem fizetnék semmit, hanem más bankhoz utaltatnám a fizetésemet, a hiteleimről pedig "megfeledkeznék"? Akkor nem dolgoznának ki nekem egy megfelelő hitelkonstrukciót?


Válaszát előre is köszönöm.

 

Veraweb | 2013.12.27

Kedves Érdeklődő!

Valóban létezik elévülési idő, ami 5 év. Viszont ez az időt mindig megszakad, ha egy újabb levél, felszólítás…(akkor is, ha nem tértivevényes) érkezik.

Ha nem fizeti a hiteleit, előbb-utóbb sor kerül a végrehajtási eljárásra.
Amennyiben nem rendelkezik ingó- és ingatlannal vagyonnal, akkor pénzintézetnél vezetet számlaszáma kerül végrehajtás alá, illetve munkabérletiltást lehet eszközölni (munkabér 33 %-a, de több tartozás esetén 50 % is lehet).

Célszerű valamilyen megállapodást kötni a pénzintézettel, mielőtt végrehajtás alá kerülne a tartozás, hiszen ha végrehajtanak, akkor a követelésre rákerül a végrehajtó jutaléka, munkadíja + kamatok.

Volt „szerencsém” találkozni pl. 3.000 Ft-os parkolási díjjal, ami, miután végrehajtóhoz került, 35.000 Ft követelés lett.

Tanácsolom, nézzen körül a pénzintézeteknél, hátha valahol kedvezőbb feltételekkel ki tudja váltani a hiteleit.

Üdvözlettel:

-Veraweb-

 

Hitel és telefonszámla hitel 2

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

Köszönöm válaszát. Jelenleg olyan 850 ezer forint tartozásom van a 2 bank felé, aminek a törlesztőrészlete olyan 40 ezer forint. A hitelekből 3 nem "kopik" mert csak a kamatait tudom fizetni (hitelkártya és 2 folyószámla-hitel). Ebben az esetben nem járnék jobban ha nem fizetnék semmit és várnám a végrehajtót? Akkor ezek szerint max olyan 50 ezret vehetnének el tőlem havonta, viszont annak látnám a végét, mert ennek sajna nem látom.

Már érdeklődtem a bankoknál, hogy hogyan lehetne összevonni a hiteleimet és egyet fizetni helyette, de még a saját számlavezető bankom is (akinek szerintem érdeke lenne hogy fizessek) sem volt megértő és belátó

Ön szerint a telefonszámla tartozással - amit ugyan nem én generáltam, de az én nevemen van - mit csináljak? A instrum justitia kezeli az ügyemet,Ők küldözgetik nekem a leveleket.

 

Veraweb | 2013.12.27

Ha lenne esetleg valamilyen dokumentum arról, hogy nem Ön "halmozta fel" a tartozást, akkor ez behajtható lenne az ismerősén.

Én úgy gondolom, nem jár jobban, ha végrehajtóhoz kerül az ügy, érdemesebb lenne az Intrum-mal megegyezni.

Üdv
-Veraweb-

 

 

Segítség kérés végrehajtási ügyben

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

Tisztelt Veraweb!

Túl soknak találom az önálló bírósági végrehajtó kamatait. Elkérhet ennyi pénzt? Egy ingatlan vízszámlája halmozódott fel. Utoljára (4-5 hónapja) körülbelül 40ezer forintra emlékszem. Múlt héten kaptuk a végrehajtótól a papírt, hogy a tőke 62 ezer forint és hogy kamatokkal, mindennel együtt a duplájára növekedett. 
Papírt sem kaptunk, hogy átadják az ügyet végrehajtónak. 
Tőke: 62277, Tőke kamatai: 9364, Perköltség 10000ft, ált. költségátalány 1000ft, egyéb költség 10000ft, készkiadás 15000 ft, munkadíj 4000ft, m.díj DSZ 10/11.§ szerint 4000ft, költségátalány 4000ft, jutalék 9164, így összesen 128805 ft.
Főleg az egyéb költség és a készkiadás érdekelne, hogy mi lehet és miért ennyire sok. 
Tudom, hogy fizetni kellett volna normálisan, de sajnos nem tudtunk. Azt írják még a papíron, hogy 15000 ft illeték ellenében írhatnánk a helyi járási bíróságnak, hogy vizsgálja felül a költségeket, de ez is sok. 

Tudunk valamit tenni, vagy fizetni kell amennyit mondanak? 
A gyakorikerdesek.hu-n próbáltam még segítséget kérni. Azt tanácsolták, hogy tételes elszámolást kérhetek és esetleg illetékmentességet a bíróságon, mivel jelenleg nagyon kevés a jövedelmünk.

Kérem ha tud segítsen.

Tisztelettel:

 

Veraweb | 2013.12.27

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos valóban ennyi költsége van a végrehajtónak.
Bizony akár egy 3.000 Ft-os tőketartozásból is 30-35.000 Ft lesz, ha végrehajtásra kerül sor.
A bíróság valóban felülvizsgálja, de ez ismét csak Önnek kerülne 15.000 Ft-ba, eredménytelenül.
Azokat a költségeket is felszámolják önnek, amit a végrehajtást kérő fizet ki a végrehajtónak (fizetési meghagyás illeték, végrehajtási illeték, végrehajtói költség). Tehát ha 4-5 hónapja kb. 40.000 Ft-volt, akkor sajnos nagyjából mostanra 125-130.000 Ft lehet.

Az egyéb költség pedig lehet akár egy levél feladásának díja, ha kimegy a végrehajtó helyszínre, annak a költsége, hivatalos szervek megkeresésének költsége (pl földhivatali lekérés 1.000 Ft/ingatlan)....stb.

Érdemes felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel , mert az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)!

Üdözlettel:

-Veraweb-

 

elévülés

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

Tisztelettel!

Egy kérdést szeretnék feltenni!Pannon ZRT-nél volt tartozásom amelyett nem tudtam fizetni,a régi címemre mentek a levelek amelyeket a volt férjem vett át,majd megállapodást kötöttem a Pannonal és az akkori 120000 Ft-os tartozásból 72000Ft körüli összeget befizettünk.Utána nem tudtam fizetni és kaptam ügyvédi felszólítást amelyben már megint 90000Ft körüli követelés volt.Akkor befizettem 12579Ft de megint elakadt a fizetés.Mindenről tájékoztattam az ügyvédet,lakcím és név változásról is.Az utólsó levelet 2011.09.16-án kaptam,erre a levélre megkerestem az ügyvédet,az anyagi és szociális körülményeimet figyelembe véve kértem az akkor 50000FT-os tartozásom eltörlésének kérését illetve a felére csökkentését.Semmi választ nem kaptam,de ezzel a Pannon Zrt is megkerestem tőlük sem kaptam választ.2011.09.16-tól semmilyen megkeresést nem kaptam sem ügyvédtől sem a Telenortól.2013.04.19-én végrehajtói levet kaptam 57777Ft és költség behajtására amely17000Ft.Az lenne a kérdésem mit tudok tenni ebben az esetben és hogy mennyi idő után évülhet el,ha semmilyen levél nem jön ügyvédtől sem Telenortól

 

Veraweb | 2013.12.27

Tisztelt Érdeklődő!

Az elévülési idő 5 év, azonban ez az Ön esetében nem áll fenn.
Érdemes tudni, hogy az elévülési időt bármely végrehajtási cselekmény megszakítja, tehát végeredményben sosem évül el a tartozás.
Pl., ha Ön 4,5 éve nem kapott semmit, majd ezek után érkezik egy fizetési felszólítás, akkor ettől az időponttól ismét elölről kezdődik az elévülési idő.

A szolgáltatóhoz küldött kérelmet tértivevénnyel ellátva adta fel?

Akár telefonon is érdemes felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel, mert az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)!

Véleményem szerint mielőbb próbáljon megegyezni, mert minél később rendezi, annál nehezebb lesz, mert a kamatok miatt csak "dagad" a követelés.

Tisztelettel:
-Veraweb-

 

kérdés

e-mail-ben érkezett kérdés | 2013.12.27

Kedves Veraweb,

A ferjem regebbi adossagait ugy tudtuk rendezni, hogy a nevemre vettunk fel kolcsonoket, viszont nem mindegyiket tudtuk egyelore rendezni. Emiatt jelenleg mindkettonk neven van olyan adossag, amely mar vegrehajtohoz kerult. Nincs semmi a nevunkon, viszont anyukam szeretne venni egy autot nekem, amit a 2 eves kislanyom nevere irnank a vegrehajtas miatt.
A kerdesem az, hogy igy elveheti -e a vegrehajto.

Koszonom szepen elore is a valaszat!
Udvozlettel

Veraweb | 2013.12.27

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a kislány nevén lesz az autó, akkor a végrehajtó nem foglalgatja le azt.

Üdvözlettel:

-Veraweb-

 

végrehajtás

Móni | 2013.12.11

Üdvözletem!
Volt egy lakás a nevemen amire felvettem egy euró alapú szabad felhasználású hitelt fundamentával kombinálva, ebből vettünk vetünk egy lakást. Úgy alakult hogy eladtuk azt az új lakást és szerettük volna kifizetni a hitelt de az árfolyam változás miatt megemelkedett az eddigi hitelünk és így nem fedezné teljesen tehát maradna még adóságunk az elkövetkező 26 évre is. Ha a meglévő pénzből egy másik ingatlant veszek a gyermekünknek aki 4 éves és később ha úgy alakul hogy nem tudjuk fizetni a hitelünket ami a régi lakásra van terhelve mi történik, elvehetik tőle is? Elég kifizethetetlenek ezek a hitelek nem hiszem hogy valaha is le tudnánk zárni. A lakás amire a jelzálogot tették nem ér már annyit mint a ráterhelt hitel. Nem tudom meddig tudjuk fizetni. 
Köszönöm a választ. Szép napot!

 

Veraweb | 2013.12.11

Kedves Móni!

Amennyiben a gyermeke nevén lesz az ingatlan, akkor az nem lesz az Ön tartozása miatt lefoglalható.

A törvény szerint kizárólag azok a vagyontárgyak foglalhatóak, melyek az adós tulajdonát képezik, illetve valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van (és nem mentes a foglalás alól).

Érdemes azonban átgondolni, hogy valóban jó megoldás az, hogy kiskorú nevén legyen ingatlan, hiszen, ha netán mégis el szeretnék adni, nagyon nehéz dolguk lesz. Persze megoldható, viszont a gyámhivatal minden lépésüket figyelni fogja.

Egy ilyen esetben a gyermek lesz az eladó, a szülő a törvényes képviselő a jogügylethez. Ekkor jön a gyámhatóság szerepe, aki ellenőrzi, hogy az eladásból, a kiskorúnak csak előnye származhasson. Pl. áron alul nem eladható az ingatlan és a vételárnak is a kiskorú tulajdonába kell kerülnie.....stb.

Üdvözlettel:

-Veraweb-

 

Számlatartozás

János | 2013.12.11

Kedves Veraweb!
Díjbeszedő egyik számláját (víz- csatornadíj 21000Ft) nem fizettem ki mert azt hittem, hogy már él a csoportos beszedés de akkor még nem. A felszólítást meg hibának véltem, mert akkor már működött. 
Nemrég kaptam egy levelet a MOKK-tól, amiben lehetőségként szerepelt, hogy 17000FT körüli költség mellett befizetem vagy ellentmondok. 
Sajnos nem voltam tisztában az ellentmondás értelmével, így ellentmondtam egyben kértem, hogy utasítsa a Díjbeszedőt, hogy a kívánt összeget szedje le a számlámról, úgy ahogy azt az utóbbi két számla esetén tette már, éppen ezért adtam nekik felhatalmazást a csoportos beszedésre.
Most kaptam egy bírósági idézést. A behajtó faktor cégük (a 21000Ft-os számlára) 35000 saját ügyvédi költséget tett rá. 
A számlát közben befizettem. 
Nemrég egy rádióban azt hallottam, hogy a pjt-ben előírt miatt legalább két felszólítást kell (helyet nem adott meg) küldeni mielőtt végrehajtásra kerül egy tartozás. Ha tudja, hogy pontosan hol lehet ennek utánanézni, nagyon megköszönném. Én egyet kaptam, mint írtam.
A MOKK-nak is ki kell-e fizetnem az általuk jelzett összeget?
A Díjbeszedő a MOKK leveléig már két számla értékét leszedte a számlámról, ezt nem kellett volna-e a hivatkozott tartozásra írniuk, a legrégebbi tartozásra, amit nyilvántartanak? A csoportos megbízás újbóli megadása az említett számla kiállítását követő nap (április 2). 

Az ügy azért is vált számomra követhetetlenné, mert nemrég apám összes rezsijéről is nekem kell gondoskodnom. Ezt úgy akartam megoldani (azóta már működik), hogy az egészet (a mienkkel együtt) egy hitelkártyára teszem csoportos beszedésire, hogy ne legyen elmaradásom, és ne kelljen arra figyelnem, hogy minden be van-e fizetve, illetve egyáltalán megkaptam-e az aktuális elszámolást, csekket.
2012 dec 10-én ez meg is történt, csak a bank egy tévedés miatt visszavonta a hitelkártyát (Budapest Bank Főgázkártya, amit új számla nyitáshoz kötöttek 2013 januártól, amit én meg is nyitottam még november 20-án, de ennek ellenére). 2013 januárban újra mindent kezdhettem elölről. Az új hitelkártya szerződésem 2013 február 22-én kelt és hozzá vannak csatolva a helyesen kitöltött csoportos beszedési megbízások is – összesen nyolc megbízás. A nyolcból ez az egy nem jött létre, de az adatok helyesek. Most felhívtam a bankot tájékoztatást kérni, hogy miért nem jött létre a beszedési megbízás a februári megbízás alapján. 
Ha a tájékoztatásuk szerint (30 nap) a díjbeszedő hibázott, jelentheti-e, hogy az említett költségeket nem kell megfizetnem? Ha igazolom feléjük (és a bíróság felé), hogy a tartozás rendezve, szükség van-e a tárgyalásra és igényt tarthatnak-e az említett költségekre? 
Tisztelettel köszönöm.

 

Veraweb | 2013.12.11

Kedves János!

Ha jó értem, akkor az ellentmondás kapcsán nem került végrehajtásra a tartozás. 

Ha a kötelezett az ellentmondásban arra hivatkozik, hogy az érvényesített követelést a fizetési meghagyás kézbesítését megelőzően már teljesítette, a közjegyző az ellentmondásról szóló értesítés kézbesítésével egyidejűleg felhívja a jogosultat, hogy tizenöt napon belül nyilatkozzék a közjegyzőnek a követelés fennállásáról. A kötelezettnek - ha a teljesítésről bizonylatot kapott, vagy a teljesítést egyedi azonosítóval rendelkező pénzügyi művelettel hajtotta végre - az ellentmondásban meg kell jelölnie a bizonylat sorszámát és keltét, illetve a pénzügyi művelet azonosítóját (tranzakcióazonosító, befizetőazonosító stb.) és időpontját. 

Amennyiben valóban hibázott a díjbeszedő, akkor elvileg a költségeket nem kell megfizetnie. Ha netán mégis erre kötelezik, akkor az összeg az ügy lezártakor visszautalásra kerül az Ön részére.

Tanácsolom, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a díjbeszedővel és egyeztessen velük.

Tisztelettel:

-Veraweb-

 

Re:Re:Számlatartozás

János | 2013.12.11

Kedves Veraweb!
Köszönöm a válaszát!
János

 

Veraweb | 2013.12.21

Nagyon szívesen, máskor is)

jelzálog

 
 
 

Gábor | 2013.08.15

 

Üdv!

Volt párommal 11 év együttélés után különváltak útjaink, két közös gyermekünk született. Bíróság döntött a gyerektartás összegéről, ez gyerekenként 20-20.000 forint. Még együttélésünk során felvettünk egy jelzálog hitelt az én nevemen lévő családi házra, ő ebben, mint adóstárs szerepel. Ennek a törlesztő részleteit egyedül fizetem, ez a gyerektartással együtt 65.000 forint, jóval több, mint a fizetésem fele, a maradékból próbálok megélni. Hónapról hónapra egyre komolyabb tartozásaim vannak, lassan, de biztosan teljesen eladósodom. Kértem, hogy felezzük a jelzáloghitel törlesztőrészleteit oly módon, hogy annyival kevesebb GYT-t küldenék neki havonta, (tehát 40.000 ft helyett 27.500 ft-ot) de ettől teljesen elzárkózott. Kérdésem, mit tehetek ez ügyben?

 

Veraweb | 2013.08.18

 

Tisztelt Gábor!

A váláson túl vannak már? Vagyonmegosztás?
Elvileg, ha megvolt a válás, a bíróságnak kellett volna ez ügyben is döntést hozni.
A házban most ki lakik? 1/1 tulajdoni hányad?
Amennyiben Ön, akkor esetleg szerződésmódosítást lehet intézni a pénzintézetnél, ahol felvették a hitelt. Azaz új adóstársat bevonni, és akkor a -volt- párját kiengedik az ügyletből.

Üdv
-Veraweb-

 

Re:Re:jelzálog

 

Gábor | 2013.08.19

 

Csak élettársak voltunk. A ház kizárólagos tulajdonosa vagyok, a jelzálogban ő az adóstársam. Rengeteg problémát csinált nekem kapcsolatunk végén, így a bíróságon a jelzálog nem került szóba - ez az én hibám. Mivel nem akartam pereskedni, a megegyezést javasoltam, amiket ő bizonyos feltételekhez kötött, így rendelkezett a bíróság a GYT mértékéről. Mivel továbbra sem óhajtok pereskedni vele, de megegyezni sem tudunk, valami békés, de hatékony megoldást keresek, hogy a jelzálog törlesztőrészletének felét levonhassam a GYT-ből.

Veraweb | 2013.08.23

Amennyiben ő nem hajlandó kifizetni a havi törlesztés felét, akkor sajnos nem látom esélyét a békés megoldásnak. A gyerektartás összegét Ön nem csökkentheti egyoldalúan.

Mivel Ön az ingatlan tulajdonosa (gondolom nem élnek együtt a házban), véleményem szerint ezért nem akarja a volt párja fizetni a jelzálog felét...

 

 

tartozás

 

Tamás | 2013.07.29

 

Tisztelt Veraweb!


Érdeklődni szeretnék, ha valakivel társkártyát nyitok a bankban, akkor arra is tehetnek inkasszót? Nekem van tartozásom, és egy barátom lenne a társtulajdonosa a számlának.
Köszönettel: Tamás

Veraweb | 2013.08.04

Kedves Tamás!

Amennyiben Ön is tulajdonosa lesz, akkor igen, tehetnek rá inkasszót.

Üdv:
-Veraweb-

 

Devizahitel svájci frank alapu

 

Hornyákné | 2013.06.11

 

Az Otp banktol vettünk fel házfelujitásra 1 millioftot,5 éve,Az Otp factoringhoz került az ügy.Kijött egy banki szakember,akivel megállapodást kötöttünk,hogy a fentmaradó 1.5 millio ft
törlesztö részlete ezentul 23 ezer ft lesz.Ezt mi fizettük is rendesen,de jöttek sorba a megállapodások,miszerint 30 ezer ft-ot kéne fizetni.Decemberben még fizettük,de ezt az összeget már nem tudjuk fizetni,vagy tüzelöt vagy élelmet nem veszünk.Most felmondták a szerzödést.Nem tudom mi tévö legyek.Ft alapu jelzálog kiváltási hitelen gondolkozom.Most nem tudom bemenjek-e?a Otp factoringhoz,vagy hagyjam a maga utján,hátha addig ki tudjuk váltani ft-alapura a hitelt ami remélem nem dagad minden honapban.A legérdekesebb,hogy a csekket ki sem küldte az factoring mindig üres csekket küldött,meg egy levelet,hogy nem érkezett be a pénz,mondtam a telefonban hogy feladtuk a 30 ezret.Van egy olyan hátso gondolatom,miszerint direkt a végrehajtás felé szeretnének sodorni.Mit tehetnék,kérem ebben a tanácsát. Amit elöre is köszönök szépen.

maradok tisztelettel. 2013 06 10

Veraweb | 2013.06.11

 

Tisztelt Hölgyem!

Azt tudom tanácsolni, hogy mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az OTP Faktoring képviselőjével, és jelezze fizetési szándékát. Beszélje meg velük, mi az az összeg, amit havonta tudna fizetni.
Sok kellemetlenséget előz meg ezzel saját magának (pl, munkabér letiltás,ingó és ingatlan vagyon foglalás, árverés..), hiszen ha végrehajtóhoz kerül a követelés, akkor a tartozás a többszörösére nő.

Tisztelettel:

-Veraweb-

 
 

Hitel

 

Tóth Gergő | 2013.06.06

 

Tisztelt Vera!

Nekem van egy folyószámla hitelkeretem az OTP-nél és vissza lett vonva a felére az összeg mivel a rá érkező jövedelmem csökkent. Viszont nem tudom fizetni a törlesztőrészletet ami havi 9500 tovább , eddig csak 2 hónapot fizettem be. És ha nem tudom fizetni mit fognak valószínűleg tenni?

Veraweb | 2013.06.09

 

Kedves Gergő!

Amennyiben nem tudja fizetni, előbb-utóbb felmondásra kerül a szerződése. Ezzel egy összegben válik esedékessé a teljes tartozás + a kamatai.
Ha nem tud megegyezni a bankkal a megfizetést illetően, akkor fizetési meghagyást bocsátanak ki ön ellen, és végrehajtóhoz kerül a követelés. Sajnos ekkor már az eredeti követelés a többszörösére nő, hiszen rákerül a végrehajtó összes költsége, díja + a jogi eljárás díjai. Majd jövedelem letiltás, ingó-, ingatlan vagyon foglalás, árverés következik.

Tanácsolom, mindenképpen próbáljon meg az OTP-vel megegyezni, így nagyon sok kellemetlenségtől kíméli meg magát.

Tisztelettel:
-Veraweb-

 
 

TB járulék

 

Márk | 2013.06.05

 

Tisztelet VeraWeb!
Lehet rossz helyre tettem fel ezt a kérdést. De legalább 1,5 éve nem tudtam fizetni a TB járulékom. Most lesz bejelentett munkahelyem, így fizetve lesz. Úgy tudom utólag is vissza kell fizetni?! Lehet erre kérni részletfizetést? Köszönettel: Márk

Veraweb | 2013.06.06

 

Ez a kérdés valóban nem az én asztalom.
NAV honlapján meg tudja nézni. Másolja be a lenti linket a böngészőbe, remélhetőleg itt megtalálja a választ:

https://www.nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/ugyfelszolgalatok/segitjarulekfizetesikotelezettseg.html?query=tb%20fizet%C3%A9s

Üdv
-Veraweb-

 

autóhitel

 

Betti | 2013.05.25


Kedves Veraweb! Mi történik, ha a frank alapú kocsi-hitelt nem tudjuk fizetni?

Veraweb | 2013.05.25

 

Kedves Betti!

Ez nagyon sok mindentől függ.

Hitelszerződésről vagy lízingszerződésről beszélünk?
Mikor lett a szerződés megkötve?
Van-e kezes?

Ezekre az információkra szükségem van annak érdekében, hogy megfelelő választ tudja adni az Ön számára is)

Tisztelettel:
-Veraweb-

 

végrehajtó 2

 

B.-né | 2013.05.25

Tisztelt Asszonyom!
Köszönöm válaszát,és kérem engedje meg,hogy további tanácsot kérjek.
Ahogy az előzőkben írtam az elévülés lehetőségéről,azt nem írtam,hogy ezek a tartozások már a végrehajtónál voltak,és én felém nem jelezte,csak egyszer két éve egy vízdíjtartozás miatt,akkor azt mondta,hogy majd jelentkezik legyek nyugodtan,azóta sem,csak az Önkormányzattól kérte ki a lakásom értékét,utólagosan tudtam meg.
Itt szeretném megkérdezni,hogy a végrehajtóknál nincs elévülés?
Tegnap megérdeklődtem,azon kívül,hogy vonják az 50%-ot a fizetésemből,jócskán felmentek a kamattal együtt kb. hárommillió forint,kérdésemre arra,hogy kérhetek-e kamatkönnyítést,negatív választ kaptam.
Nem értem,hogy miért most történik éppen,talán így utólagosan arra gondolok,hogy mivel éveken keresztül ápolási segélyen,és rendszeres segélyen,majd közhasznúként dolgoztam,így nem volt lehetőség letiltani.De miért nem kaptam felvilágosítást erről a szörnyű anyagi vonzatáról?
Tudom,a tartozást meg kell adni.Mentségemre csak annyit,hogy sajnos az én sorsom úgy alakult akkor,hogy elváltan egy gyermekkel, beteg,béna szülők ápolása mellett nem volt alkalmam,sem lehetőségem dolgozni,így épphogy csak megéltünk.
És most a sors úgy hozta,hogy 2012.nov.1.-től munkahelyemen véglegesítettek,(pedellusként dolgozom)de egyúttal a letiltások miatt ellehetetlenítettek is.(Ezt a kis lakásunkat is nagyon féltem az árverezéstől).
Nagyszerű társat kaptam második férjem személyében,(gépkocsivezetőként dolgozik a helyi Önkormányzatnál véglegesítve ő is.)Sajnos beárnyékolja életünket ez a rémálom adósság,és mellette kényszerből kellett autót venni,mivel sajnos mindkettőnk anyukája súlyos beteg(az enyém fél lábbal,fél tüdővel,az övé magas vérnyomás,súlyos gyengén látással küszköd)Ez az adósság terhe is rajtunk van,(ennek fizetésével nincs gond.)
Így nagyon-nagyon kilátástalan lett az életünk.
Nagyon szeretnénk felvenni egy olyan hitelt,amiből ki tudnánk tisztára jutni,(kettőnk fizetése:170000ft.lenne,tudnánk törleszteni),csak sajnos feltételek hiányában ilyen adósságmúlttal esélyünk a nullával egyenlő.
De nagyon-nagyon megköszönnénk,ha a remény egy kis szikrájával tanácsot,tippet tudnának adni,talán ha lenne valamilyen hitellehetőség,mert nagyon szeretnénk ebből a nyomorúságos adósságcsapdából kikerülni.
Ezúton is köszönöm figyelmét,segítségét.Nagyon várom mielőbbi válaszát,és szép napot kívánok.
Tisztelettel:Bíróné 

 

Veraweb | 2013.05.25

 

Tisztelt B.-né!

A végrehajtás alatt lévő ügyeknél is 5 év az elévülési idő.

Vannak olyan jövedelmek, amelyekből a törvény szerint nem lehet letiltás eszközölni, ezért nem történt eddig semmi. A végrehajtó szüneteltette az eljárást. Amint észlelte, hogy Ön letiltható jövedelemmel rendelkezik, folytatta az eljárást. Sajnos a közben eltel idő alatt a tartozás a kamatok miatt csak nőtt és nőtt. Hogy miért nem tájékoztatta erről a végrehajtó, azt nem tudom megmondani. Elvileg kellett volna kapjon jegyzőkönyvet annak idején arról, hogy a követelés jelenleg behajthatatlan, ezért szünetel az eljárás. Az is lehet, hogy postázta Önnek a végrehajtó, de valamiből kifolyólag nem került átvételre.

Sajnos én is úgy gondolom, hogy hitelt egyelőre nem tudnak felvenni.

Ha minden kötél szakad, érdemes felkeresni a Nemzeti Eszközkezelőt, ugyan is az állam nevében bizonyos feltételek fennállása esetén az adósok lakóingatlanát megvásárolja, biztosítva egyúttal, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhasson.

Ezen a linken meg tudja nézni:

https://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/hitelek/fizetesi_nehezsegek/fizn_net

Tisztelettel:

-Veraweb-

 

végrehajtó 3

 

B.-né | 2013.05.28


Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm válaszát,még egy kérésem lenne,hogy megtenné nekem,hogy elküldené azt a végrehajtóról szóló "törvényt",mely arról szól,hogy kötelessége lenne azt a bizonyos jegyzőkönyvet amiről Ön írt részemre jelezni,hogy talán lenne esélyem az ügy elévülése miatt reklamálni.
Segítségét nagyon köszönöm.
Tisztelettel:B.-né

 

Veraweb | 2013.05.28

 

Tisztelt Hölgyem!

A végrehajtást foganatosító bíróságok gyakorlatában számos esetben felmerül, hogy a végrehajtási eljárás során az adós a végrehajtás megszüntetését a követelés elévülésére hivatkozással kéri.
E kérelmek indoka rendszerint az, hogy a követelés a végrehajtás foganatosítása során (pl. az adós lefoglalható vagyonának hiányában bekövetkezett szünetelés következtében) évült el, de előfordul olyan eset is, amikor az adós vagy más érdekelt azt állítja, hogy az elévülés a végrehajtás elrendelését megelőzően következett be.

A végrehajtási eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések a végrehajtási eljárásban eljáró bíróság számára a végrehajtás megszüntetését csak szűk körben teszik lehetővé. (a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 55. § (1) bekezdés, 56. § (1) bekezdés 82/A. § (6) bekezdés) E rendelkezések és az általános gyakorlat szerint a nemperes eljárásban a végrehajtást elévülésre hivatkozással csak a végrehajtást kérő elismerő nyilatkozata, és a végrehajtási költségek kielégítése esetén lehet megszüntetni.

A bírósági végrehajtást az 1994. évi LIII. törvény (Vht.) szabályozza.

Mellékletben megküldöm Önnek az erre vonatkozó részt.

Üdvözlettel:
-Veraweb-

 

végrehajtó 4

 

B.-né | 2013.05.29

 

Köszönöm szépen válaszát.
Szép napot kívánok:B.-né

Veraweb | 2013.05.29

 

Szívesen :-)

 
 

Letéti számlaszám

 

Nikolett | 2013.05.24

Tisztelt Weraweb!
A végrehajtás során megkaptam a részletfizetést, amelyet egy bizonyos számlaszámra kell utalni. De nincs ott, hogy esetleg otp-s e- vagy más bank vezeti. Továbbá azt sem tudom, hogy ha más számlaszámról utalok nem a sajátomról, akkor elég-e ha a közleménybe beírom a saját nevem és címem?
Üdvözlettel: Nikolett

Veraweb | 2013.05.24

 

Tisztelt Nikolett!

A "hasznos" fülre kattintva az oldal alján megtalálja a "Bank azonosítása számlaszám alapján" címsort. A pirossal írt "számlaszám/bank" feliratra kattintva meg tudja állapítani a számlaszám első 8 karakteréből hogy az a sz.szám, amire Önnek utalnia kell, mely pénzintézethez/fiókhoz tartozik.

A közleménybe véleményem szerint a végrehajtási ügyszámot is szükséges feltüntetni, mert ez alapján tudják a legegyszerűbben beazonosítani.

Üdv
-Veraweb-

 

 

végrehajtás

 

Ildikó | 2013.05.24

 

Kedves Veraweb!
Érdeklődnék,hogy egy 2010-es parkolási bírságot most akarnak behajtani illetve már a végrehajtó ki is vonta az autómat a forgalomból :( ez jogszerű? Először tavaly ősszel kaptam levelet, tehát már 2 év telt el az ominózus parkolás óta addig semmit. Ez nem évül el egy év után? Köszönettel: Ildikó

Veraweb | 2013.05.24

 

Kedves Ildikó!

 

A tartozás nem évül el 1 elteltével. Amennyiben jogos a követelés, akkor a végrehajtó a törvény szerint járt el.
Javaslom, próbáljon a parkolási társasággal vagy a végrehajtóval részletfizetésben megállapodni. Ha létrejön a megállapodás, akkor a végrehajtó a FOGLALÁS FENNTARTÁSA MELLETT visszahelyezteti az autót a forgalomba.

Üdv
-Veraweb-

 
 

Hitel-csökkentés

Betti | 2013.05.20

Kedves Veraweb! Tavaly novemberben kötöttünk árfolyamgátat! 2 hónapja nem tudjuk fizetni! Megkötés előtt 45 ezer ft.volt a részlet! Most 82 ezer, amit nem tudunk teljesíteni! (Ha az előzőt nem tudtuk fizetni, miből gondolja a bank, hogy ezt tudjuk?) Kértem a bankot, hogy felezzék a részletet vagy futamidőt hosszabbítsanak! Elutasított! Kihez forduljak? A fizetési hajlandóság megvan de nem tudom mitévő legyek! Kérem segítsen? Nagyon el vagyok keseredve! Köszönöm!

Veraweb | 2013.05.21

 

Kedves Betti!

Vegye fel a kapcsolatot a Pénzügyi Békéltető Testület-el. (elérhetőségüket a hasznos fülre kattintva, a hasznos linkek menüpont alatt találja). Írja meg részükre a problémát, illetve az okát, hogy miért nem tudja a jelenlegi havi törlesztést teljesíteni. Mindenképpen hangsúlyozza, hogy a fizetési szándéka megvan.

Amennyiben "minden kötél szakad", a Nemzeti Eszközkezelő-t tudom ajánlani, ugyan is az állam nevében bizonyos feltételek fennállása esetén az adósok lakóingatlanát megvásárolja, biztosítva egyúttal, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhasson. 

Tisztelettel:
-Veraweb-

 

Nagyi | 2013.05.08 (végrehajtás)

 

Tisztelet Veraweb! Milyen esetekben kér a végrehajtó, bíróság bankszámláról számlatörténetet vagy a számlámról bármilyen információt?

Veraweb | 2013.05.08

 

Tisztelt Nagyi!

A végrehajtónak a törvény szerint igen széleskörű lehetősége van a vagyon felkutatására. Szinte minden esetben küldenek megkereséseket a pénzintézetek felé a lehetséges számlavezetéssel kapcsolatban.

Tisztelettel:
-Veraweb-

 

menyus, 2013.05.05. (vatera)

Ha Vatera küldene végrehajtót rám, mit tudna lefoglalni tőlem, ha minden ingó, -ingatlan vagyon a szüleim nevén van?

Veraweb, 2013.05.06.

Tisztelt menyus!

Amennyiben Önnek nincs ingó-, ingatlan vagyona, akkor a végrehajtó pénzintézetnél vezetett számlaszámot foglalhat, illetve munkabérletiltást eszközölhet.

Üdv

-Veraweb-

 

Julianna | 2013.05.05 (jelzáloghitel, svéjci frank alapu)

T. segitöm.
Az otp faftoringnál van a tartozásunk.Ami havi 23 ezer ft,de már 30 ezer ft
A töketartozásunk1000000ft ami most több már mint kétmillio ft
A lényeg,hogy 3 honapja nem fizrttük,mert nem küldtek ki csekket,sem
Ugyan megkötöttük a férjem nevére a banki átutalást,amiröl vonják.
Most néztem a bankszámláját nem vonták le mert valami kodszámot vagy mit is rá kelett volna irni,a lényeg,hogy telefono kértem,hogy segitsenek kitölteni az átutalási papirt,hogy vonják.Mire közölte az elöadö,hogy végrehajtásra viszi vagy egyöszegben kifizetek 3 havi rszletet.ami majd a férjem teljes fizuja.És akkor mindenkitöl vonnak.Én ápolási dijon vagyok mozgássérült fiammal,ö rokkantnyugdijas havi 33 ezer az enyém 25 ezer
A férjem 80-90 ezer között kap.A nagyobbik fiam minimálbér.Ha mind a 4inktöl vonnak 33 százalékot akkor nem marad megélhetésre vagy a többi számlára a rezsire.Más tartozásunk nincs.Mit javasol,papirt még nem kaptam semmit,de a májusi csekk kijött 30 ezer ft.Mit tegyek?Menjek be személyesen,hogy most mi van?miért nem küldtek csekket személyesn be sem tudtam menni mivel 1 honapig korházban voltam,most a kisebb fiam van ott,szaladni mindig nem tudok a cskkért. Segitségét elöre is köszönöm.
Hornyákné.

 

Veraweb | 2013.05.06

Tisztelt Julianna!

Sajnos nincsenek jó híreim. Jogosan követelik a 3 havi elmaradást egy összegben, hiszen ők nem tehetnek arról, hogy a "kódszámot" Önök nem tüntették fel a megbízáson.
Önök mind a 4-en szerepelnek a hitelügyletben (pl, kezes, adóstárs....)? Amennyiben nem, akkor nem tilthatják le az egész család jövedelmét.

Ha még bármi kérdés felmerül, keressen, igyekszem hamar válaszolni.

Tisztelettel:

-Veraweb-

 

sienet | 2013.05.02 (infó kérése)

Segítséget tanácsot szeretnék egy olyan ügyben megvettem egy autót amit még 3 hónapig törlesztek akitől vettem. üzembetartóként be vagyok jegyezve de kaptam egy levelet az önkormányzattól,hogy autót kivonták a forgalomból mert van valami tartozása az embernek akitől vettem.Beszéltem az emberrel levonják az ő és édesapja fizetésének 33 százalékát.Beküldtem a papírokat az adás vételiről meg a megállapodásról hogy addig üzembentartó leszek meg nem lesz átíratva amig a teljes összeget nem kapja meg.Hogy lehet ezt megtámadni,hogy nálam maradhasson az autó?Közben ki is fizettem az autót és most úgy néz ki,hogy van autóm meg nincs is.

 

Veraweb | 2013.05.03

Tisztelt Sienet!

Amennyiben az autóra bármilyen teher, foglalás van bejegyezve, az csak akkor kerül feloldásra, amennyiben az adós a teljes tartozást megfizette, illetve a munkabérletiltásból meg nem térül a követelés.
Javaslom, addig Ön ne fizesse ki a teljes vételárat, amíg az autó feloldásra nem kerül a foglalás alól, hiszen nem tudja majd a foglalás miatt átíratni a saját nevére. Sőt, ha jól értem a leírtakat, és valóban foglalás van az autót, akkor az azt jelenti, hogy elidegenítési és terhelési van rajta, tehát az autó NEM ÉRTÉKESÍTHETŐ.

Üdv
-Veraveb-

 

Gábor | 2013.04.14(Végrehajtási költség)

Tisztelt Veraweb!


Túl soknak találom az önálló bírósági végrehajtó kamatait. Elkérhet ennyi pénzt? Egy ingatlan vízszámlája halmozódott fel. Utoljára (4-5 hónapja) körülbelül 40ezer forintra emlékszem. Múlt héten kaptuk a végrehajtótól a papírt, hogy a tőke 62 ezer forint és hogy kamatokkal, mindennel együtt a duplájára növekedett.
Papírt sem kaptunk, hogy átadják az ügyet végrehajtónak.
Tőke: 62277, Tőke kamatai: 9364, Perköltség 10000ft, ált. költségátalány 1000ft, egyéb költség 10000ft, készkiadás 15000 ft, munkadíj 4000ft, m.díj DSZ 10/11.§ szerint 4000ft, költségátalány 4000ft, jutalék 9164, így összesen 128805 ft.
Főleg az egyéb költség és a készkiadás érdekelne, hogy mi lehet és miért ennyire sok.
Tudom, hogy fizetni kellett volna normálisan, de sajnos nem tudtunk. Azt írják még a papíron, hogy 15000 ft illeték ellenében írhatnánk a helyi járási bíróságnak, hogy vizsgálja felül a költségeket, de ez is sok.

Tudunk valamit tenni, vagy fizetni kell amennyit mondanak?
A gyakorikerdesek.hu-n próbáltam még segítséget kérni. Azt tanácsolták, hogy tételes elszámolást kérhetek és esetleg illetékmentességet a bíróságon, mivel jelenleg nagyon kevés a jövedelmünk.

Kérem ha tud segítsen.

Tisztelettel:

Gábor

 

Veraweb | 2013.04.14

Tisztelt Gábor!

Sajnos valóban ennyi költsége van a végrehajtónak.
Bizony akár egy 3.000 Ft-os tőketartozásból is 30-35.000 Ft lesz, ha végrehajtásra kerül sor.
A bíróság valóban felülvizsgálja, de ez ismét csak Önnek kerülne 15.000 Ft-ba, eredménytelenül.
Azokat a költségeket is felszámolják önnek, amit a végrehajtást kérő fizet ki a végrehajtónak (fizetési meghagyás illeték, végrehajtási illeték, végrehajtói költség), az egyéb költség pedig lehet akár egy levél feladásának díja, ha kimegy a végrehajtó helyszínre, annak a költsége, hivatalos szervek megkeresésének költsége (pl földhivatali lekérés 1.000 Ft/ingatlan)....stb. Tehát ha 4-5 hónapja kb. 40.000 Ft-volt, akkor sajnos nagyjából mostanra 125-130.000 Ft lehet.

Érdemes felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel , mert az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)!

Üdözlettel:

-Veraweb-

 

Kata | 2013.04.14 (Végrehajtási kifogás)

Tisztelt Veraweb! Kérdésem a következő. Ezév január 26-án elárverezték fiam lakását közüzemi tartozás miatt. A kikiáltási ár 4.8 millio ft volt. /első árverés/ A lakásra több licitáló volt, ezért a legmagasabb ajánlatot tevőé lett a lakás 2.46o ezer ft-os áron.Én haszonélvezője vagyok ennek a lakásnak. Kérdésem, hogy ezen az áron el lehet árverezni a lakást? Hallottam olyanról, hogy a kikiáltási ár 7o százaléka alatti áron nem lehet elárverezni. Másik kérdésem, hogy ennyi idő multán én mint haszonélvező tehetek cégrehajtási kifogást? Köszönöm szépen a válaszát.

Üdvözlettel: Kata

 

Veraweb | 2013.04.14

Tisztelt Kata!

A végrehajtás során a végrehajtó megállapítja az ingatlan becsértékét. Általában megkülönbözteti, hogy mennyi a becsérték lakottan, illetve beköltözhetően.

Fontos, hogy nem a kikiáltási ár 70%-ról van szó, hanem a becsérték 70%-a a kikiáltási ár. Tehát a kikiáltási ár a becsérték 70 %-nak megfelelő összegre szállítható le, azaz ingatlan nem árverezhető el a becsérték 70 százalékánál levesebb összegért.

Amennyiben ennél alacsonyabb licit érkezik, akkor az árverés sikertelen. Erről jegyzőkönyvet kell a végrehajtónak készítenie, majd egy újabb árverést kell kitűznie.

Ha gondolja, küldje el az ingatlan árverési jegyzőkönyvet az e-mail címemre, szívesen megnézem, és visszajelzek Önnek.

Üdv
-Veraweb-

 

 

Erzsebet | 2013.04.12 (végrehajtás)

Tisztelt VeraWeb!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mi a különbség a bankok által indított végrehajtás, és az önkormányzat által indított végrehajtás között? Mit tehet az önkormányzat, ha tartozásom van felé?

Válaszát előre is köszönöm. Erzsébet

Veraweb | 2013.04.13

Tisztelt Erzsébet!

Az önkormányzatok adótartozás miatt indítanak végrehajtást. Adótartozásnak minősül a határidőben meg nem fizetett adó, illetve a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás.
A bankok pedig a felvett hitel nem fizetése esetén kezdeményeznek végrehajtási eljárást.

Én azt tanácslom, mindenképpen jelezze az önkormányzatnak a fizetési hajlandóságát, próbáljon velük pl. részletfizetésben megegyezni, mielőtt végrehajtóhoz kerülne a követelés.

Ha más kérdés is felmerül, ne habozzon keresni.

Üdv
-Veraweb-

 

Zoltan | 2013.04.10 (Albérlet)

Tisztelt Veraweb!
Albérletben foglalhat a végrehajtó? Köszönöm válaszát!

 

Veraweb | 2013.04.11

Tisztelt Zoltán!
A válaszom igen, albérletben is foglalhat a végrehajtó. Természetesen csak azokat a vagyontárgyakat melyek az Ön nevén vannak, illetve, amelyekről valószínűsíthető, hogy az Ön tulajdonát képezik. Ellenkezőjét Önnek bizonyítani szükséges.

Szívesen!

-Veraweb-

 

T.Robi | 2013.04.08 (Lakcím)

Tisztel Veraweb!
Érdeklődnék, hogy végrehajtást (adótartozás miatt) csak állandó lakcímen tudnak kezdeményezni, vagy tartózkodási helyen is? Köszönettel: Róbert

 

Veraweb | 2013.04.08

Kedves T.Robi)

A végrehajtónak a törvény szerint igen sok lehetősége van arra, hogy az adóst megtalálja. Így az Ön tartózkodási helyén is tud foglalni. Természetesen csak azokat a vagyontárgyakat melyek az Ön nevén vannak, illetve, amelyekről valószínűsíthető, hogy az Ön tulajdonát képezik. Ellenkezőjét Önnek bizonyítani szükséges.

Szívesen)

-Veraweb-

 

 

Péter | 2013.04.07 (hitel és telefonszámla hitel)

1, A vodafonnál vásároltunk egyik ismerősömmel kéz alól egy már nem forgalmazott előfizetést. Az én nevemen volt, mert nekem nem kellett kauciót fizetnem. Az ismerősöm jókora számlát generált amit nem fizetett ki. Ennek már körülberül 7-8 éve. Azóta a vodafon átadta valami behajtócégnek az ügyemet akik rendre írnak nekem (nem tértivevényes) levelet, hogy rendezzem a tartozásom.

Kérdésem a következő: mit tudnak velem csinálni, ha nem tudom a pénzt befizetni se egybe, se részleteibe? Saját ingatlanom, autóm nincsen. Tanár vagyok, abból a bérből élek. Mi történhet velem és mit célszerű tennem? Olvastam valami elévülést is, ha nem keresnek. Nem tértivevényes levelet kaptam, ilyennel lehet érvelni?

2, Vannak hiteleim, amit más, kedvező hitellel szeretnék kiváltani. 2 személyi kölcsön 2 folyószámla hitel és egy hitelkártya. Az összes havi törlesztőrészlet olyan 40 ezer forint plusz a diákhitelem ami 9 ezer.A hitelkártyát és a 2 folyószámla-hitelt csak fizetem, de sose lenne vége, mert csak a kamatait tudom fizetni. Bementem a bankomhoz (erste bank) hogy szeretnék 5 évre felvenni 900000 Ft személyi kölcsönt a hiteleim kiváltására. Meg is kaptam volna, csak pár napon múlott. Ép előtte voltam fizetés nélküli szabadságon, és a kimutatásokon csak a fizetésem fele szerepelt ebből kifolyólag. Így a hitelkérelmemet fel se rögzítették, mondván, hogy úgy is elutasítanak.

Nem értem, hogy miért jó as banknak, ha az ügyfél nem fogja tudni fizetni a hiteleit. Miért nem érdeke a banknak?

MI történne ha nem fizetném a hiteleimet? A megélhetésemet fenyegeti ez a sok hitel. A fizetésem felét teszik ki úgy, hogy nem lesz vége. Mi történne ha nem fizetnék semmit, hanem más bankhoz utaltatnám a fizetésemet, a hiteleimről pedig "megfeledkeznék"? Akkor nem dolgoznának ki nekem egy megfelelő hitelkonstrukciót?

 

Veraweb | 2013.04.07

Kedves Péter!

Valóban létezik elévülési idő, ami 5 év. Viszont ez az időt mindig megszakad, ha egy újabb levél, felszólítás…(akkor is, ha nem tértivevényes) érkezik.

Ha nem fizeti a hiteleit, előbb-utóbb sor kerül a végrehajtási eljárásra.
Amennyiben nem rendelkezik ingó- és ingatlannal vagyonnal, akkor pénzintézetnél vezetet számlaszáma kerül végrehajtás alá, illetve munkabérletiltást lehet eszközölni (munkabér 33 %-a, de több tartozás esetén 50 % is lehet).
Célszerű valamilyen megállapodást kötni a pénzintézettel, mielőtt végrehajtás alá kerülne a tartozás, hiszen ha végrehajtanak, akkor a követelésre rákerül a végrehajtó jutaléka, munkadíja + kamatok.

Volt „szerencsém” találkozni pl. 3.000 Ft-os parkolási díjjal, ami, miután végrehajtóhoz került, 35.000 Ft követelés lett.

Tanácsolom, nézzen körül a pénzintézeteknél, hátha valahol kedvezőbb feltételekkel ki tudja váltani a hiteleit.

Üdvözlettel:

-Veraweb-

Péter | 2013.04.08 (hitel és telefonszámla hitel 2.)

Köszönöm válaszát. Jelenleg olyan 850 ezer forint tartozásom van a 2 bank felé, aminek a törlesztőrészlete olyan 40 ezer forint. A hitelekből 3 nem "kopik" mert csak a kamatait tudom fizetni (hitelkártya és 2 folyószámla-hitel). Ebben az esetben nem járnék jobban ha nem fizetnék semmit és várnám a végrehajtót? Akkor ezek szerint max olyan 50 ezret vehetnének el tőlem havonta, viszont annak látnám a végét, mert ennek sajna nem látom.


Már érdeklődtem a bankoknál, hogy hogyan lehetne összevonni a hiteleimet és egyet fizetni helyette, de még a saját számlavezető bankom is (akinek szerintem érdeke lenne hogy fizessek) sem volt megértő és belátó.

Ön szerint a telefonszámla tartozással - amit ugyan nem én generáltam, de az én nevemen van - mit csináljak? A instrum justitia kezeli az ügyemet,Ők küldözgetik nekem a leveleket.

Tisztelettel: Péter

 

Veraweb | 2013.04.08

Ha lenne esetleg valamilyen dokumentum arról, hogy nem Ön "halmozta fel" a tartozást, akkor ez behajtható lenne az ismerősén.

Én úgy gondolom, nem jár jobban, ha végrehajtóhoz kerül az ügy, érdemesebb lenne az Intrum-mal megegyezni.

Üdv
-Veraweb-

Péter | 2013.04.09  (hitel és telefonszámla hitel 3.)

Nem tudom bizonyítani. Állítólag roaminggal halmozta fel a rengeteg adósságot, Angliából. Maximum azzal tudnám bizonyítani, hogy még az életemben nem jártam Angliában. Az ilyet hogyan lehet bizonyítani?

 

Veraweb | 2013.04.09

Amennyiben nincs róla írásos dokumentum, akkor sajnos sehogy. :-(

Péter | 2013.04.10 (hitel és telefonszámla hitel 3.)

Hát igen. ÉN is erre gyanakodtam.

Tehát keressem az Intrumot és próbáljak kiegyezni velük?

 

Veraweb | 2013.04.10

Sajnálom...
Véleményem szerint ez lenne a legjobb döntés!

 

 

Péter | 2013.04.05 (BKV)

Kedves Vera!

Esetem talán pitinek tűnhet, de én még ekkorka összegnél is be vagyok tojva egy kicsit.
Még tavaly decemberben mebüntettek a metrón 16000 forintra, mert nem volt érvényes matricám a diákbérletemhez.
Az ellenőr felírta az adataimat, én aláírtam a papírt, de azóta sem jött semmiféle felszólító levél. Olyat hallottam, hogy a BKV nem szól semmit, csak ey idő után átadja a behajtónak/végrehajtónak a tartozást, és kegyetlenül behajtják rajtam.
A kérdésem az lenne, hogy Ön tudja-e mikor adja át a tartozást a BKV ? Ez változó lehet? Ha nincs semmi ingó vagy ingatlan a nevemen, akkor csak a fizetésemből tilthatnak?
Azért kérdezem, mert még szeretném kitolni ezt a dolgot, ameddig lehet. Sajnos másfelé is muszáj költenem a pénzt.

Előre is köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel

Péter

 

Veraweb | 2013.04.06

Kedves Péter!

Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a BKV mikor adja át az ügyét végrehajtásra. Tanácsolom, ne várja meg ezt az időpontot, mert a késedelmi kamatok miatt csak egyre nő és nő a tartozás.
Pláne, ha végrehajtóhoz kerül, akkor rákerül a végrehajtói jutalék, költség és plusz kamatok. Egy 16.000 Ft-os tőketartozásból bőven lesz 100.000 Ft követelés. Amennyiben nem rendelkezik ingó- és ingatlannal vagyonnal, akkor a számlaszáma lesz "lefoglalva", illetve munkabér letiltást fognak eszközölni.

Üdvözlettel:
Veraweb

 

Anoym | 2013.03.29 (Per bank ellen?)

Kedves Vera!(leírtam már 1x a kérdésemet,de nem látom itt a többi között ezért újra leírom)12 milliós tartozásom van.Át van adva végrehajtónak.Már fizetésletiltást is kapott a munkáltatóm.Van e lehetőségem pert indítani a bank ellen,mert most kaptam információkat és rájöttem h tisztességeteleünl járt el sok dologban.Vagy már késő?Köszönettel:A

 

Veraweb | 2013.04.01

Kedves Anonym!
Amennyiben Ön nem ért egyet a tartozással, akkor a fizetési meghagyáskor kellett volna ellentmondással élnie. Azzal, hogy ez nem történt meg, Ön elismerte a követelést. Én nem tanácsolom, hogy pert indítson, hiszen ahogy említettem, elismerte a követelést.
Panaszával a Pénzügyi Békéltető Testülethez tud fordulni. Elérhetőségüket a "hasznos" fülre kattintva a hasznos linkek menüpont alatt találja.

Üdv
-Veraweb-

 

Anonym | 2013.04.07 (Per bank ellen? 2. )

Kedves Vera!
Leírom nagyvonalkban az ügyemet.Devizahtilet vettem fel svájci frankban.Forintban utalta át a bank az ügyvéd letéti számlájára.Nem tudtuk fizetni.Érdemes kérnem a Pénzügyi Békéltető Testületet hogy segtísen megegyezni a Bankkal hogy annyi forintot követeljenek amennyit átutaltak?mert a végrehajtónak svájci farnkban van átadva amit nem fellebeztem meg mert nem értettem,nem értek hozzá.És most ez a tartozás főkövetelése kétszer annyi mint amennyit felvettem mert svájci frnakot követelnek.

 

Kedves Anonym! | 2013.04.07

Véleményem szerint nem érdemes ezzel a PBT-hez fordulni, hiszen jogos a követelés.
Érdemes viszont felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel, mert az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)! Megpróbálhat kamatmentes részletfizetésben is megegyezni.
És egy kis kiigazítás: nem devizahitelt vett fel, hanem deviza alapú hitelt. Többek között ezért kétszer annyi a jelenlegi követelés, mint amennyi a hitel felvételének időpontjában volt, hiszen azóta negatívan változott az árfolyam. 1 CHF kb 5-6 éve 180 Ft volt, most 250 Ft.

Üdv
-Veraweb-

 

G.Anikó | 2013.03.22 (Tartozáskezelés)


Élettársi kapcsolatom 12 év után szűnt meg, ez idő alatt jelzáloghitelt vettünk fel a házamra de élettársam nevére mivel akkor neki volt munkaviszony. Nem kötelezhető valahogy, hogy segítsen?
Gázom, villanyom már kikapcsolták a házam rövidesen elárverezik. 1 éve munkanélküli vagyok.55 évesen utcára fogok kerülni.15 000 000Ft a tartozásom. Nincs jogom asszonytartásra vagy arra hogy a rengeteg tartozásban valahogy kötelezzék besegíteni? Lehet olyan , hogy valaki simán kisétáljon és a másikat utcára küldje? Válaszát előre is köszönöm!

 

Veraweb | 2013.03.23

Kedves G.Anikó!

Pontosabb adatokra is szükségem van, ahhoz, hogy segíteni tudjak.

Bejegyzett élettársi kapcsolat volt? A ház kinek a nevén van? A hitel együtt vették vették fel?

 

G.Anikó | 2013.03.24 (Tartozáskezelés)

Nem volt bejegyzett az élettársi kapcsolat, a ház az én házam (volt). A hitelt együtt vettük fel, az élettársam az adós de az én házamra terhelték. Nem adóstárs hanem valami más kifejezéssel vagyok a hitelben.

Köszönettel.

G Anikó

 

Veraweb | 2013.03.26

 

Kezesként vagy adóstársként kell, hogy szerepeljen Ön az ügyletben, mivel Ön az ingatlan tulajdonosa. Amennyiben a volt élettárs nem fizet, akkor követelhetik Öntől a tartozást.
Fizetési meghagyást bocsáthat ki a volt élettárs ellen, és amennyiben nincs ellentmondás, végrehajtási eljárás indul ellene. Ellentmondás esetén polgári peres úton érvényesítheti a jogait.
Sajnos, mivel nem volt bejegyezett az élettársi kapcsolat, nem kötelezhető asszonytartásra.
Tanácsolom, a jegyzővel vegye fel a kapcsolatot a fizetési meghagyással kapcsolatban.
A pénzintézettel már próbált valamilyen megegyezést kötni?
Érdemes tudni, hogy az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)!
Amennyiben elkerülhetetlen az ingatlan elvesztése, akkor lehet kérni a kilakoltatást elrendelő bíróságtól FÉL ÉV HALASZTÁST.

A helyi önkormányzattól is lehet segítséget kérni -ahol van rá lehetőség- kiutalhatnak önkormányzati lakást a bajba jutott családok részére.

Üdv
-Veraweb-

 

Kasaróczky Nikolett | 2013.03.19 (Tartozás)

Üdvözlöm ,a következő a problémám egyedül nevelem a 2 kisgyerekemet segítségem nincs ,anyukámnak kevés a nyugdija nem tud segíteni!
Nekem viszont kb 600.000ft 3 db hitelkártyám amit nem tudok már fizetni ,mert a megélhetésünket veszélyeztetné.
És attól félek hogy a jelenlegi Gyedemből esetleg majd ha perre megy a dolog akkor letilthatják!
Nos mikor tiltják esetleg hogyan működik , simán letiltják vagy leeht egyezkedni velük??Ja és nincs semmi a nevemen ,
Előre is köszönöm szépen a válaszát

 

Veraweb | 2013.03.19

Kedves Nikolett!

A GYES-ből legfeljebb 33 százalékot lehet levonni a jogalap nélkül felvett gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és anyasági támogatás fejében, más tartozás esetén NEM LETILHATÓ jövedelem.

Önnek is javaslom, mielőbb vegye fel a kapcsolatot a pénzintézettel, és próbáljon részletfizetésben megegyezni, mert ha végrehajtásra kerül a követelés, akkor a jelenlegi tartozás jelentős mértékben megnő.
Amennyiben jelenleg nem rendelkezik foglalható vagyonnal, úgy majd a leendő munkabére kerül letiltásra. A követelés addig meg csak egyre több és több lesz.

Üdv
-Veraweb-

 

Laurol | 2013.03.19 (Végrehajtási eljárási jog bejegyzése ingatlanra)

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy mi történik azután, miután egy önálló bírósági végrehajtó végrehajtási eljárási jog iránti kérelmet jegyzett be egy ingatlanra, az ingatlant 3/4 részben birtokló egyik tulajdonos terhére. Kérdésem továbbá, hogy mi történik az ingatlan 1/4 részét birtokló másik tulajdonos ingatlanhányadával, aki egyébként édes testvére a 3/4 részt birtokló személynek. Válaszát előre is köszönöm!

Az e-mail címem:  nambare@freemail.hu

 

Veraweb | 2013.03.19

Tisztelt Laurol!

A végrehajtási jog bejegyzése után a végrehajtó megállapítja annak becsértékét. Ha a becsérték összegével nem ért egyet, akkor végrehajtási kifogást nyújthat be az illetékes bíróságnál. Ekkor szakértő bevonásával újabb értékbecslés készülhet.

Ennek kiállítása után 30 napon belül a végrehajtónak ki kell tűznie az árverés időpontját. Természetesen csak az adós tulajdoni hányad része kerül árverésre, a testvér 1/4 része az övé mard.

Érdemes felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel, mert az eljárás bármely szakaszában van lehetőség megállapodásra (akár egy vállalható részletfizetés formájában)!

Amennyiben elkerülhetetlen az ingatlan elvesztése, akkor lehet kérni a kilakoltatást elrendelő bíróságtól FÉL ÉV HALASZTÁST.

A válasz a megadott e-mai címre is megküldöm.

Üdv
-Veraweb-

 

 

Amelie | 2013.03.17 (MÁV bírság- végrehajtás)

Üdvözlöm!
Először is köszönöm a lehetőséget hogy kérdezhetek.
Már nagykorú (de még iskolába járó) állampolgár vagyok. Vannak bizonyos problémáim, amit a TB/egészségügy nem áll, de az életem múlik rajta, hogy megtegyem a megfelelő lépéseket magamért. Nagyon bonyolult, hogy miért, ezt nem is részletezném.
A lényeg, hogy vonattal kell utazgatnom az országon belül, s mivel keresetem nincs (a problémákból kifolyólag), s a családom sem támogat, így a jövendőbeli vonatutakat nem tudom kifizetni. Így nyilvánvalóan minden alkalommal csekket kapok majd. Mivel továbbra sem tudom a bírságot kifizetni, (hogy tudnék több 10ezret kifizetni mikor pár ezret sem tudtam a jegyre...), így a bírság nő gondolom az egekig. Miután rájön a MÁV, hogy nem fizetek, feltételezem eljárás indul ellenem.
Ezzel kapcsolatban szeretnék információt kérni. Mit tehetnek velem?
Remélem a családom "vagyonát" nem vehetik el. Börtönbe is kerülhetek?

Köszönöm segítségét!

 

Veraweb | 2013.03.17

Tisztelt Amelie!

Sajnos a MÁV előbb-utóbb behajtja Öntől a bírságot/bírságokat.
a MÁV fizetési meghagyást is kibocsáthat Ön ellen, aztán végrehajtóhoz kerül a követelés, közben a tartozás csak dagad....
Börtönbe ugyan nem kerülhet ez miatt, illetve a családtagok vagyona sem foglalható le. Kizárólag csak az Ön tulajdonában lévő "vagyon" foglalható illetve az, amiről valószínűsíthető, hogy az Ön tulajona. Ellenkezőjét bizonyítani kell. Amennyiben jelen pillanatban nincs lefoglalható vagyona, akkor pl a leendő munkabére kerül letiltásra.
Önkormányzat nem tud segíteni?
Esetleg érdemes felkutatni alapítványokat, hátha van lehetőség, hogy legalább az utazását finanszírozzák.

Ha valamiben segíthetek még, feltétlenül keressen, írja meg részletesen a probléma okát az oldalon található e-mail címre.

Üdv
-Veraweb-

 

 

Mara | 2013.03.07 (fedezetmegvonás?)

Férjem nevén van egy hitel, ami a szüleié, csak ők nem tudtak anno felvenni, ezért a férjem vette fel. Jelzálog a szülei háza. A szülei nem fizetik a hitelt, és ha a banknak nem lesz elég a jelzálogként szereplő ház, akkor a férjem nevén 50 %-an lévő saját családi házunkat is viszi a bank? Az ő részét szeretnénk a fiúnk nevére iratni, ez fedezetmegvonás? Még nincs végrehajtási stádiumban az ügy, történik befizetés a számlára, csak nem annyi, amennyi kellene. Váljunk inkább el?

 

Veraweb | 2013.03.07

Kedves Mara!

Amennyiben a féje (szülei) nem fizetik a hitelt, akkor minden ingó- és ingatlan vagyon, ami a férje tulajdonában van, lefoglalható.
Tehát a férje nevén lévő 1/2 tulajdoni hányad is végrehajtás alá kerülhet.
A saját családi házon is van hitel? Ha nincs, illetve a másik hitel kapcsán sem szerepel pótingatlanként, akkor szerintem nincs akadálya, hogy a gyermekük nevére irassák. Érdemes lenne erről egy jogásszal egyeztetni.
A válás véleményem szerint nem jelent megoldást a problémára.

 

Enikő | 2013.03.04  (közüzemi tartozás)

Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy közüzemi tartozást milyen összegnél kezdik a lakásra terhelni!Nekem még 12millió jelzálog alapú deviza kölcsön van a lakáson! Ezzel nem foglalkonak?

 

Veraweb | 2013.03.04

Szia Enikő!

Nincs összeghatárhoz kötve az eljárás. Már többször találkoztam kis összegű, 3.000 Ft-os tőketartozás kapcsán bejegyzett végrehajtási joggal.
Az, hogy jelzáloggal terhelt az ingatlan, ebben az esetbe nem számít.
Érdemes felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval és részletfizetésben, vagy fizetési könnyítésben megállapodni, mert ha végrehajtásra kerül a tartozás, akkor csak még több lesz a követelés.

Üdv
-Veraweb-

 

Csaba | 2013.02.26 (Árfolyam különbözet)

Szia.
Testvérem autójának lejárt a hitele,de a újabb súlyos összeget kért a bank árfolyam különbözet miatt.Tesóm ezt nem tudta kifizetni még részletekben sem,így jelzett a végrehajtó hogy viszi a kocsit.Ha a végrehajtó elviszi az autót,akkor a bank már nem követel semmit tesómtól?

Veraweb | 2013.02.27

Szia Csaba!

Amennyiben a végrehajtó árverésen értékesíti az autót, és a befolyt vételár nem fedezi a tartozást, akkor a bank még követelni fogja a fennmaradó tartozást, mindaddig, míg meg nem térül a követelés.
Szóba jöhet munkabérletiltás, ingatlanfoglalás....

Részletfizetésben próbált megegyezni a testvéred a végrehajtást kérő bankkal?

Üdv
Veraweb

Csaba | 2013.02.27

Szia!
A bank adott neki részletfizetési lehetőséget,de tesóm nem fizette és az első 3 nemfizetés után,jött a végrehajtó. Külföldön dolgozik, itthon egy autó van a nevén és egy ház.

Veraweb | 2013.02.28

Szia!

Ebben az esetben az autó és az ingatlan árverésre kerül (az adós távollétében is megtörténhet az árverés).

 

 

Magdi | 2013.02.26 (Évek óta húzódó telefonos tartozás-végrehajtás)

 

Kedves Werweb!
A tegnapi napon kaptam egy önálló bírósági végrehajtótól egy újabb levelet az évekkel ezelött keletkezett telefonszámla tartozásommal kapcsolatban. Azt hiszem 6 éve húzúdik az ügy. A lényeg a lényeg, többször fizettem már be 10-20 ezer forintokat a végrehajtónak, körübelül összesen 60 ezret. De mindig jött valami, ami miatt csak 1-2 kisebb részletet tudtam fizetni. Hivatalos részletfizetési megállapodásunk nem volt. Az utolsó ilyen 10.000 ft befizetést 2011 szeptemberében tettem meg. Azóta nem. Azóta egy levelet sem kaptam, illetőleg a fizetési letiltást amit ez a végrehajtó eszközölt utoljára 2011 májusában vonták le tölem, utána nem,mert másik céghez kerültem, bár csak 2 hónapra. Tehát 2011 szeptember végi befizetésem óta tegnap kaptam elöször levelet tőle, ami tértivevénnyel jött, de ő 2011 májusában tett cselekményt (fizetésem letiltása) a tartozás megfizetésére. Kérdésem tehát, hogy hivatkozhatok a végrehajtási lapot kiállító bíróságnál a végrehajtói jog elévülésére?
Nagyon fontos lenne az iránadása, mert bár tudom hogy nem számít,de azért leirom, hogy a majdnem 500.000 ft-ra rúgó követelés java részét az akkori párom csinálta az én nevemen lévő elöfizetéssel, és igéretét nem betartva, nem akar beleszállni ebbe a tartozásba. Nekem másik hitelem is van, amit havi 20.000 ft-tal fizetek a gyedemből, ezért sajnos többet nem tudok...
Köszönettel: Magdi

 

Veraweb | 2013.02.27

Kedves Magdi)

Sajnos nincsenek jó híreim. Ebben az esetben nem hivatkozhat elévülésre, mert 2011-ben munkabérletiltást foganatosított a végrehajtó, tehát az eljárás mondhatni folyamatos volt. Akkor beszélhetnénk elévülésről, ha 2008 februárjától nem történt volna semmi, mert az elévülési idő mindig megszakad, és újra kezdődik, ha történik valamilyen cselekmény.
A probléma az, hogy ha 500.000 Ft volt 6 évvel ezelőtt a tartozás, és Ön befizetett kb 60.000 Ft-ot, az sajnos a késedelmi kamatokat sem fedezte.
Van esetleg a volt párjától aláírt dokumentum?

Üdv
Veraweb

 

Magdi | 2013.02.27

Mert ugyez áll a vh törvénykönyvben:
"57. § (1) A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el."
Ezt én úgy értelmezem, hogyha a követelés elévül, akkor a végrehajtói jog is. Márpedig a hirközlési törvényben telefonos és internet tartoásokra 1 éves elévülési idő vonatkozik...
Elnézést, hogy kukacoskodok...

Veraweb | 2013.02.28

 

Kedves Magdi)

Ez nem kukacoskodás részedről :-)

A megfogalmazás valóban félreértelmezhető....

 

 

Peti | 2013.02.22

Ma kaptam egy tértivevényes levelet a vidéki szülői házba, ahova be vagyok jelentve, a BKVtól, hogy tartozom nekik 154. 000 FT-tal. Na most én ezt átvettem! Milyen problémám lehet ebből, ha nem tudom kifizetni? Meddig küldözgetnek leveleket? Nem nagyon van pénzem kifizetni, március közepétől utazom Londonba, onnan ha lesz munkám, ki tudnám fizetni valahogyan, esetleg a részletfizetést meg lehet oldani? köszönöm előre is a válaszát!

Peti

 

Veraweb | 2013.02.22

Kedves Peti!

Ha nem vette volna át a levelet, attól még a tartozás ugyan úgy behajtható lenne.
Próbáljon meg a BKV-val részletfizetésben megállapdni. Mondja el nekik, hogy márciustól már tudná fizetni a részleteket.
Hogy mennyi ideg küldenek még levelet Önnek, azt nem tudom megmondani. Viszont addig jó, amíg a BKV küldi, és nem a végrehajtó. Tanácsolom, mihamarabb vegye fel velük a kapcsolatot, jelezze a fizetési szándékát. Minnél tovább vár vele, annál nagyobb lesz a tartozás, és BKV oldaláról a fizetési könnyítésre való hajlandóságra egyre kevesebb lesz az esély.
Sőt, ha fizetési meghagyást bocsátanak ki Ön ellen és végrehajtóhoz kerül a követelés, akkor az összeg a duplájára, s még ennél is tovább nőhet. Ennek eredménye munkabérletiltás, ingó- és ingatlan vagyon foglalás....

 

Peti | 2013.02.26

Kedves Vera!

22.-én, mikor olvastam válaszát, írtam a BKV-nak erre a címre (potdijkezeles@bkv.hu), de még nem válaszoltak, ez mitől lehet? mert ugyanis sürget az idő és csak ezt a címet találtam a levélben.

 

Veraweb | 2013.02.26

Kedves Peti!

Az alábbi telefonszámokat találtam a BKV weboldalán:

•Telefonon: 06-1-BKV-INFO (06-1-258-4636)
06-1-461-6500/11140, 11019, 11513

Próbáljon meg telefonon egyeztetni velük.

Üdv
Verweb


 

manó | 2013.02.21

Kedves Vera!
Ha én kifogásolom a végrehajtó intézkedését és kifogással élek a bíróságon ellene,akkor mindenképpen 15.000 forintot kell fizetni illetkére?Vagy erre is lehet illeték illetve költségmentességet kérni?

 

Veraweb | 2013.02.21

Kedves manó!

Sajnos nincs rá mentesség, Amennyiben a kifogás szakszóval élve "alapos", akkor a bíróság az illeték visszatérítéséről a kifogásnak helyt adó döntésben rendelkezik.
Tehát amennyiben a bíróság helyt ad a kifogásnak, akkor visszakapja az összeget.


 

Barati Zsófia | 2013.02.17

Kedves Vera!
Néhány kérdéssel fordulnék hozzád. Tavaly novemberben érkezett meg hozzám egy behajtó cégtől származó fizetési felszólító levél. a tartozás egy telefon szolgáltatónál keletkezett, de nem én halmoztam fel, az én nevem alatt tette ezt más. ebből az illetőből már sikerült kisajtolnom mostanra az összegnek csaknem felét. de pénteken kaptam sms-t a cégtől, h. ha 3 napon belül nem fizetek, jogi lépéseket tesznek. attól tartok a legjobban, h. emelkedik az összeg. létezik olyan, h. ha felhívnám őket, adnak egy számlaszámot,ahová legalább az eddig megszerzett pénzt el tudom utalni? h legalább lássák a fizetési hajlandóságot.
ha ez nem lehetséges, akkor az összeg mennyi idő után emelkedik és mennyivel?
válaszod előre is nagyon köszönöm!
Zsófi

 

Veraweb | 2013.02.17

Kedves Zsófi!


Mindenképpen vedd fel a behajtó céggel a kapcsolatot, hogy lássák a fizetési szándékodat.
Az összeg sajnos a kamatok miatt emelkedni fog, azt nem tudom milyen mértékben, erről a behajtó cég tud neked infót adni.
Próbálj velük kamatmentes részletfizetésben megegyezni, és tájákoztasd őket, hogy a tartozás egy részét egy összegben akár azonnal be tudod fizetni. Ha nem sikerül a kamatmentességben megegyezni, remélhetőleg egy "sima" részletfizetést engedélyeznek. Erről valószínüleg fognak készíteni egy részletfizetési megállapodást, amit majd alá kell írnod.
Sőt, érdemes a telefonszolgáltatóval is felvenned a kapocsolatot, és jeleznek nekik a szándékodat.
A fentiek, ha összejönnek, elkerülheted vele a "jogi lépéseket", azaz nem kerül végrehajtásra alá.

Az ismerősödtől van esetleg aláírt dokumentum, hogy ő használja/használta a telefont, illetve, hogy ő fizeti (kellet volna fizetnie a számlát) ?

Üdv:
Veraweb

Barati Zsófia | 2013.02.18

sajnos semmi aláírt papírom nincs. :(
igaz behajtani rajtam nem tudnak semmit,mert sem ingó, sem ingatlan nincs a nevemen, ráadásul jelenleg állapotos vagyok, így jövedelmem sincs. abban reménykedem, h. gyedböl, családiból nem vonnak majd. köszönöm a választ, holnap felkeresem őket!

Barati Zsófia | 2013.02.18

nagyon szépen köszönöm a segítséget, felkerestem őket, tudok 3részletben fizetni! :) hálás vagyok neked!
üdvözlettel és köszönettel :
zsófi

 

Veraweb | 2013.02.18

Szia)

Nagyon szívesen)), örülök, hogy sikerült!

Üdv
Veraweb

 

 

szancsopanza "buszbüntetés" 2013.02.14

Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy pár hete megbüntettek buszon jegy hiányában akkor 4300 ft lett volna büntetés ha teljesítem 15 munkanapon belül de ez nem sikerült. Mostmár 12900 ft ot kell befizetnem de nem tudom hogy ez siekrülni fog e és minél később fizetem ez annál tovább nő ugye....a büntetéskor csak a lakcímkártyámat kérték el és nemsokára elköltözöm innen.Mit tudnak velem csinálni ha nem fizetek? többen mondták hogy bíróság fog ezzel foglalkozni stb ez igaz?

 

Veraweb | 2013.02.14

Szia)

Igen, igaz. Előbb utóbb fizetési meghagyást bocsáthatnak ki ellened. Amennyiben nem történik ellentmondás, jogerőre emelkedik, és végrehajtóhoz kerül a tartozás. A tartozásra a végrehajtó is ráteszi a díjakat (akár egy 3.000 Ft-os tőketartozásból 30.000 Ft is lehet a kamatokkal, díjakkal együtt).
Attól,hogy elköltözöl, a végrehajtó megtalál, hiszen a törvény szerint igen széleskörű lehetőséggel rendelkeznek a személy és a vagyon felkutatására.
Megkereséseket adnak ki hivatalos szervekhez (pénzintézetekhez, földhivatalhoz, társadalombiztosítási szervekhez), figyelik a cégtárat, a BM Nyilvántartást.

Én azt tanácsolom, fizesd ki most a büntetést, mert minnél később rendezed, annál nagyobb lesz a tartozás. Most még nagyobb baj nélkül rendezheted.

Üdv:
Veraweb

 

lekvár "végrehajtó felettes" (2013.02.05)

Kedves Veraweb!

A végrehajtókkal kapcsolatos bejelentést hol tudom jelezni?
Köszönöm!

Veraweb (2013.02.05)

Kedves lekvár!

A végrehajtók felettes szerve a Magyar Bírósági Végrehajtási Kamara.
Elérhetőséget a Veraweb-en a hasznos fülre kattintva, a hasznos linkek menüpontban talál.

Szívesen)
Veraweb

 

 

Gy "kérdés" (2013.02.02)

Üdvözlöm!
Csak végrehajtással tartozással kapcsolatos kérdéseket tehetek fel,vagy egyéb jogi kérdést is ?

Veraweb (2013.02.02)

Tisztelt Gy!

Végrehajtással kapcsolatban tudok elsősorban segíteni.

Üdvözlettel:
Veraweb

aninim "Jogos?" (2013.02.02)

Kedves Veraweb!
Volt barátommal 8 éve igényeltünk lakáshitelt.A megigényelt összeget megkaptuk,de a szerződést a bank elírta,kevesebb összeget írt rá mint amennyi a megigénylet és megkapott összeg volt.A hitlfelvételkor én voltam az adóstárs.Azóta már külön váltunk.A hitelfelvételkor nem laktunk közös címen és nem voltunk házasok.Most követelik a különbözetet,ami jogos.Az lenne a kérdésem,hogy mivel az exem a hiteligénylő és az adós én meg szerződésben aláírtam h adóstárs vagyok és felelek az öszegért(ami a szerződésben szerepel),akkor tőlem is követelhetik a különbözetet?Együtt igényletük,meg minden de nem az adóst érinti ez?

Veraweb (2013.02.02)

Kedves anonim!

Igen, az adóstárstól éppúgy követelhetik a külnbözetet, mint az adóstól:-(
Nem számít, hogy nem voltak házasok, illetve, hogy nincsenek már együtt, mert a hitelt együtt vették fel.

 

dettike "KHR lista" (2013.01.31)

Fel fogok kerülni egy autóhitel miatt a bar listára.De van egy kis autóm,amit használok és hitelen van az is, de azt szépen fizetem.A másik autót nem én használtam, csak engem használtak ki. Kérdésem: EZT A MEGLÉVŐ AUTÓM SZERZŐDÉSÉT IS ELVESZIK TŐLEM/BONTJÁK VELEM? GYÁS-T KAPOK, MAJD EZT VÁLTJA A GYES,4 HÓNAPOS A BABA. LEVONJÁK A 30%-OT???

Veraweb (2013.02.01)

Kedves dettike!

Annak a hitelnek a kapcsán, mely miatt KHR listára került (és a hitelintézet kezdeményezi a végrehajtási eljárást), sajnos minkét autó lefoglalásra kerülhet, amenniyben Ön az autók tulajdonosa.

A GYES-ből legfeljebb 33 százalékot lehet levonni a jogalap nélkül felvett gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és anyasági támogatás fejében, más tartozás esetén NEM LETILHATÓ jövedelem.

dettike "KHR lista 2" (2013.02.01)

Nagyon szépen köszönöm! ezek szerint megmarad a GYES-em??? Jaj, de jó!!! A családi pótlékból sem tudják vonni -gondolom. És mennyi ideig maradok a KHR listán? 6 vagy 7 évig?A bankszámláimmal illetve a hitelkártyáimmal mi lesz?Azt érinti ez a bárlistára kerülés?Mert pl.van folyószámlahitelem, ami nagyon jóljön hónapvégén...Még van pár hetem, addig el kell rendeznem a dolgaim, így is nehéz anyagi helyzetben élek két gyermekemmel.

Köszönöm, hogy ilyen kedves ás válaszolt nekem.

Veraweb (2013.02.01)

Szívesen)

A GYES igen, megmarad, azonban a folyószámlájára is kiadhatja a végrehajtó a hatósági átutatási megbízást, tehát a hitelkeretet is lefoglalhatja.
Végrehajtás szempontjából a családi pótlékra is ugyan az vonatkozik, mint a GYES-re.
A KHR listán kifizetéstől számított 1 évig még passzív stáuszúként szerepelnek az adatai (passzív státuszban lehetősége van hitelt igényelni).
A meglévő hitelkártyát nem érinti a KHR-re való felkerülés.

Üdvözlettel:
Veraweb

 

Ildi "táppénz " (2013.01.30)

Jó napot!
Szeretném kérdezni.
Van egy cég és közös megegyezéssel eljőttem onnan.
Eközben a cég megszünt.
Én voltam táppénzen tavaly nyáron 3 hétig plusz kórházban is.Erről a táppénzes papírt akkor beadtam a kapcsolattartómnak, aki a mai napig állítja beadták az oep-be.
Bementem az oep-be és kiderült beadták de ki is fizették a cégnek a pénzt, de én nem kaptam meg az összeget se egy határozatot se hogy mennyi erre időszakra a táppénz se a cégtől se az oeptől.
Ma azt mondták az oepbe menjek munkaügyi bíróságra a dologgal.
Mit kell most tennem hova kell írnom és az orvosi igazolás másolatokat kikértem a háziorvosomtól,most mi a teendőm.
köszönöm a válaszát.

 

Veraweb (2013.01.30)

Kedves Ildi)

Sajnálom, érdemben nem tudok segíteni Önnek, a munkajoghoz sajnos nem értek.

Találtam egy weboldalt, ahol munkajogi szakjogásztól tud kérdezni:

https://www.jogiforum.hu/munkajog

Üdvözlettel:
Veraweb

 

Robi (2013.01.28)

Kedves Veraweb!

Amit kérdezni szerettem volna, arra meg is találtam a választ az Ön korábbi válaszaiban.

Köszönöm szépen, nagyon jó, hogy van hová fordulni az ilyen jellegű kérdésekkel.

Tisztelettel: Robi

 

Vearweb (2013.01.28)

Kedve Robi!

Örülök, hogy segíthettem)

Üdvözlettel:
Veraweb

 

Áron (2013.01.19)

Kedves Veraweb!
A bérbeadó hány Ft adót fizet, ha 60000 Ft-ért adja ki a lakását? Úgy tudom a bérleti díj 90%-nak a 16%-a, de nem vagyok biztos benne, hogy így pontos a matek.

Veraweb (2013.01.19)

Kedves Áron!

Sajnos nem vagyok adószakértő, így nem tudok válaszolni a kérdésére.
Ennyit tudok segíteni: az alábbi linket másolja be a bögészőbe:

https://www.nav.gov.hu/search/searchresults?query=ingatlan+b%C3%A9rbead%C3%A1s

Remélem, itt megtalálja a választ a kérdésére.

 

 

Erika (2013.01.14)

Tiszstelt Veraweb!
Téli hónapokon szoktak olyan kedvezményt tenni, hogy tartozás esetén tavaszig várnak az áramszolgáltató a kikapcsolással? Ez ebben az évben is érvényben van? Fontos lenne, mert egy ismerősöm bajban van! Köszönöm

Veraweb (2013.01.14)

Tisztelt Erika!

60 nap után kikapcsolható, függetlenül a tartozás mértékétől. Javaslom, mielőbb keressék fel a szolgáltatót, kérejenek részletfizetést, ha meg tudják oldani, akkor feltétlenül személyesen intézkedjenek (ne levélben vagy telefonon). Arra is van lehetőség, hogy a helyi Önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai irodájában, valamint a Családsegítő Szolgálatnál támogatást igényeljenek.

Létezik két alapítvány is (Családjainkért Alapítvány és Héra Alapítvány), melyek a nehéz helyzetben lévő családokat támogatja. Nagyon fontos, hogy ezeket a lehetőségek csak akkor lehet kihasználni, ha időben jelzik a fizetési nehézséget a szolgáltató felé. Amennyiben a felszólítási folyamat már elindult, akkor már általában nem enyhítenek a fizetési kötelezettségen.

FGergő (2013.01.09)

Kedves Veraweb!

Nagyobb összegű tartozásom van a T-mobile felé. 2012 augusztusában megállapodtam az ö.b.v-val, hogy 21000 ft-jával fizetem havonta a tartozást.Eddig rendszeresen ki tudtam fizetni, azonban most mind2 szülőm munkanélküli lett, én pedig hallgató vagyok. Van értelme futamidő hosszabbítást kérni, vagy részlet csökkentést méltányossági alapon? A fizetési hajlandóságom megvan, de ennyit már nem tudok így kifizetni.

Veraweb (2013.01.09)

Tisztelt FGergő!

Azt javaslom, mihamarabb jelezze a T-Mobile és a végrehajtó felé is, hogy
mégsem tudja a megállapodás szerint törleszteni a tarozást. Jelezze, hogy nem zárkózik el a fizetés elől. Persze nem mindegy, hogy milyen összegű a tartozás. A T-Mobile valószínüleg az elbírálásnál azt is figyelembe veszi, hogy kevesebb összegű törlesztéssel mennyi idő alatt rendeződik a kintlévőség. Azt is érdemes tudni, hogy minnél később rendeződik, annál nagyobb összeget kell Önnek kifizenie a késedelmi kamatok miatt.
Egy próbát mindenképpen megér.

Pál (20103.01.09)

Kedves Veraweb!
Abban kérem a tanácsát, hogy ha a lakcímemre érkező levelek "nem kereste"-vel visszamegy a feladóhoz, akkor van kötelezettségem?
LEhet arra hivatkozni, hogy nem vettem át?

Veraweb (2013.01.09)

Kedves Pál!

Azok a hivatalos iratok, melyek nem kereste jelzéssel érkeznek vissza a feladóhoz, a kézbesítés második megkísérlésének (postafiók esetén a második figyelmeztetés postafiókba helyezésének) napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek minősül. Anélkül, hogy Ön megismerte volna a levél tartalmát, érvénybe lépnek a kézbesítéshez fűződő jogkövetkezmények (pl.: megkezdődik a teljesítési határidő, a jogorvoslati határidő …), tehét nem lehet arra hivatkozni, hogy nem kereste, nem vette át.

Laci (2013.01.09)

Tisztelt Veraweb!
Arra vagyok kíváncsi, hogy a tartozás átadása végrehajtónak van valamilyen összeghatárhoz kötve? Én egy 3-4000 Ftos parkolást nem fizetttem meg, és most kaptam levelet a végrehajtótól.
Köszönöm szépen.

Veraweb (2013.01.09)

Tisztelt Laci!


Nincs meghatározva minimum összeg. Az Ön által említett 3-4.000 Ft meg nem fizetése esetén is ingó/ ingatlan vagyon lefoglalható.

Andrea (2013.01.05)

Kedves Veraweb!

El tudná nekem magyarázni a hitel és lizing közötti külömbséget?
Lefoglalták az autómat, amit hitelre vettem. Én azt hittem hogy lízingelem, de a bankban aszmonták, hogy hitelszerződésem van. Hogyan tudnák erről meggyözödni?

Veraweb (2013.01.05)

Kedves Andrea!

Hitelszerződés esetén a gépjármű tulajdonosa a szerződött fél (aki felvette a hitelt), lízinszerződés esetén a finanszírozó (az a pénzintézet, ahol a hitelt felvette) a tulajdonos.
Tehát, ha hitelszerződést kötött, akkor az autó lefoglalható ingó vagyon.
Tanácsolom, keresse elő a szerződését. Amennyiben nincs meg, kérjen a banktól másolatot. A szerződésből egyértelműen kiderül, hogy hitel- vagy lízingszerződést kötött a hitel fevétele során.